banner site strop scaled
LIVE TV AICI e1753706262893

Salată mediteraneană cu năut, legume coapte și dressing de lămâie

Gemini Generated Image rd4ugjrd4ugjrd4u e1752572752765

Pentru că este vară, vă propunem o rețetă gustoasă, ușoară și potrivită pentru  prânz sau cină, cu un vibe estival, fresh și atrăgător –  Salată mediteraneană cu năut, legume coapte și dressing de lămâie.

O rețetă sănătoasă, sățioasă și răcoritoare – ideală pentru zilele toride de vară.

Ingrediente (2-3 porții)

Pentru salată:

  • 1 conservă de năut (aprox. 240 g scurs)

  • 1 dovlecel mic, tăiat rondele

  • 1 ardei gras (roșu sau galben), tăiat felii

  • 1 ceapă roșie, tăiată julienne

  • 8-10 roșii cherry, tăiate în jumătate

  • 1 mână de frunze de spanac baby sau rucola

  • 100 g brânză feta (sau tofu pentru varianta vegană)

  • 2 linguri de ulei de măsline

  • Sare, piper, oregano uscat

Pentru dressing:

  • Zeama de la 1/2 lămâie

  • 2 linguri ulei de măsline extra virgin

  • 1 linguriță muștar Dijon

  • 1 cățel de usturoi (opțional, zdrobit)

  • 1 linguriță miere (sau sirop de agave)

  • Sare și piper după gust

‍ Mod de preparare:

  1. Coace legumele:
    Preîncălzește cuptorul la 200°C. Așază dovlecelul, ardeiul și ceapa într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Stropește cu ulei, presară sare, piper și oregano. Coace 15-20 minute, până se rumenesc ușor.

  2. Pregătește dressingul:
    Într-un bol mic, amestecă toate ingredientele pentru dressing. Gustă și ajustează – trebuie să fie echilibrat: acrișor, puțin dulce și aromat.

  3. Asamblează salata:
    Într-un bol mare, combină năutul scurs, roșiile, frunzele verzi și legumele coapte. Adaugă brânza feta sfărâmată și toarnă dressingul deasupra.

  4. Servește imediat:
    Se poate servi ca fel principal vegetarian sau ca garnitură lângă pește, pui sau halloumi la grătar.

Tips:

  • Poți adăuga măsline Kalamata pentru un gust mai autentic mediteranean.

  • Dacă vrei ceva crocant, presară semințe de floarea-soarelui sau nuci caju prăjite.

  • Merge excelent cu pâine caldă, pita sau lipie libaneză.

Citește și...