

1 conservă de năut (aprox. 240 g scurs)
1 dovlecel mic, tăiat rondele
1 ardei gras (roșu sau galben), tăiat felii
1 ceapă roșie, tăiată julienne
8-10 roșii cherry, tăiate în jumătate
1 mână de frunze de spanac baby sau rucola
100 g brânză feta (sau tofu pentru varianta vegană)
2 linguri de ulei de măsline
Sare, piper, oregano uscat
Zeama de la 1/2 lămâie
2 linguri ulei de măsline extra virgin
1 linguriță muștar Dijon
1 cățel de usturoi (opțional, zdrobit)
1 linguriță miere (sau sirop de agave)
Sare și piper după gust
Coace legumele:
Preîncălzește cuptorul la 200°C. Așază dovlecelul, ardeiul și ceapa într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Stropește cu ulei, presară sare, piper și oregano. Coace 15-20 minute, până se rumenesc ușor.
Pregătește dressingul:
Într-un bol mic, amestecă toate ingredientele pentru dressing. Gustă și ajustează – trebuie să fie echilibrat: acrișor, puțin dulce și aromat.
Asamblează salata:
Într-un bol mare, combină năutul scurs, roșiile, frunzele verzi și legumele coapte. Adaugă brânza feta sfărâmată și toarnă dressingul deasupra.
Servește imediat:
Se poate servi ca fel principal vegetarian sau ca garnitură lângă pește, pui sau halloumi la grătar.
Poți adăuga măsline Kalamata pentru un gust mai autentic mediteranean.
Dacă vrei ceva crocant, presară semințe de floarea-soarelui sau nuci caju prăjite.
Merge excelent cu pâine caldă, pita sau lipie libaneză.