You are currently viewing Victorie pentru elevii din capitală! Sectorul 4 va acorda burse pentru semestrul al doilea!

Victorie pentru elevii din capitală! Sectorul 4 va acorda burse pentru semestrul al doilea!

ASOCIAȚIA ELEVILOR DIN BUCUREȘTI ȘI ILFOV 

Nr.: 58/21.04.2021 

Ref: Victorie pentru elevii din capitală! Sectorul 4 va acorda burse pentru semestrul al doilea! 

Asociația Elevilor din București și Ilfov (“AEBI”) a obținut respectarea legii și acordarea burselor școlare pentru elevii din Sectorul 4. Consilierii locali au aprobat marți, 21 aprilie, o hotărâre prin care au fost stabilite numărul și cuantumul burselor pentru elevi. 

Reprezentanții elevilor din București și Ilfov au fost prezenți la ședința de consiliu local și au solicitat aprobarea proiectului de hotărâre, după o lungă serie de întâlniri cu reprezentanții administrației publice locale care încercau să se sustragă de la aplicarea legii. 

În hotărârea de consiliu local, bursele au fost aprobate în următoarele cuantumuri: 

  • 100 de lei pe lună pentru bursele de merit dedicate elevilor cu medii între 8,50 și 9,99 300 de lei pe lună pentru bursele de merit dedicate elevilor cu media 10 
  • 150 de lei pe lună pentru bursele de studiu 
  • 150 de lei pe lună pentru bursele de performanță, 
  • 150 de lei pe lună pentru bursele de ajutor social 
  • 200 de lei pe lună pentru bursele de ajutor social ocazional. 

Administrația locală a ales să priveze elevii de dreptul lor la burse în urmă cu un an. Astfel, deși Consiliul Local trebuia să acorde burse în semestrul II al anului școlar 2019-2020 și semestrele I și II ale anului școlar 2020-2021, decidenții au ales să încalce legea în ciuda numeroaselor solicitări ale AEBI. În data de 20 aprilie elevii au câștigat dreptul lor la burse pentru unul din aceste 3 semestre. 

La începutul lunii septembrie a anului în curs, asociația a început demersul pentru acordarea burselor în 

______________________________ 

 e-mail: asociatiaelevilor.aebi@gmail.com

ASOCIAȚIA ELEVILOR DIN BUCUREȘTI ȘI ILFOV 

toate sectoarele din municipiul București. Dezinteresul decidenților din Consiliul Local Sector 4, motivat prin lipsa finanțării pentru burse din bugetul de stat (deși aceasta nu era necesară, conform art. 105, alin. (2) din Legea educației), a dus la peste 15.000 de elevi rămași fără burse. 

Totuși, administrația publică locală continuă să fie restanțieră față de dreptul elevilor de a primi bursele de la finalul anului 2020. Pentru aceasta, AEBI a transmis o solicitare către Consiliul Local Sector 4. În cazul în care instituțiile statului vor refuza să respecte dreptul elevilor la burse, reprezentanții elevilor vor chema în judecată Consiliul Local Sector 4. 

“Deși am obținut acordarea burselor pe semestrul al doilea, suntem de părere că bătălia pentru respectarea legii referitoare la bursele școlare nu este nici pe departe finalizată. Sectorul 4 a aprobat astăzi, după un an de pauză, sumele necesare pentru achitarea a 16.287 în cel de al doilea semestru. Ce se întâmplă oare cu primul? Primăria Sectorului 4 omite aproape jumătate de an de plată pe motive neconcludente. Acest fapt este în sine inadmisibil. AEBI solicită încă o dată consilierilor locali să oprească acest circ politic și să adopte de îndată un HCL și pentru semestrul întâi. În caz contrar, această problematică va fi soluționată în instanță.”Ana-Maria Groza, președinte AEBI 

“Încă de la începutul pandemiei ne-am lovit de problema aprobării burselor în consiliile locale, în special la Sectorul 4. Astăzi s-a aprobat HCL-ul pentru bursele din semestrul al doilea, anul școlar 2020-2021, unde s-au păstrat cuantumurile minime. Domnul primar Daniel Băluță, a spus în nenumărate rânduri că susține educația și interesele elevilor, dar în tot la fel de nenumărate rânduri ne-a arătat contrariul. Consilierii locali ne-au promis transparență decizională, dar s-au ascuns în spatele votului secret. ” – Mariana Mihaela Gheorghe, vicepreședinte AEBI 

   

This Post Has One Comment