

Legenda spune că ciobanii, după ce se săturau de atâta mămăligă simplă, au zis: „Bă, dar dacă punem niște brânză în ea? Și niște untură? Și dacă o mai băgăm și pe jar, să miroasă tot satul?”.
Și uite-așa s-a născut bulzul – mâncarea rustică ce te face să uiți de dietă și să te îndrăgostești iremediabil de carbohidrați.
500 g mălai (da, din acela bun, care face mămăliga să stea bățoasă, nu ca piureul de cartofi)
1 litru apă (preferabil de izvor, dar merge și de la robinet)
sare, cât să nu zici că e terci
200 g brânză de burduf (dacă nu ai, telemea merge, dar nu spui la nimeni)
100 g cașcaval ras (că se topește și face show)
100 g unt (sau untură, dacă vrei să simți vibe-ul de stână)
150 g jumări/bacon (opțional, dar recomandat pentru suflet)
smântână, ca topping obligatoriu
Mămăliga – baza oricărei povești
Fierbi apa cu sare, torni mălaiul „în ploaie” (nu cu lopata!) și amesteci ca să nu iasă cocoloașe. Ai răbdare, mămăliga bună cere timp.
Surpriza din mijloc
Faci o minge de mămăligă, o aplatizezi pe palmă și bagi în ea brânză + cașcaval + jumări. E ca un Kinder Surprise românesc, doar că aici premiul e sătul și gustos.
Magia
Împachetezi bulzul și îl arunci la cuptor sau pe grătar. Aștepți până se rumenește frumos și miroase ca o combinație de vacanță la munte și copilărie la bunici.
Finalul glorios
Scoți bulzul, pui smântână deasupra, mai presari niște brânză rasă și… gata, ai în farfurie o capodoperă culinară.
Bulzul nu e doar o mâncare, e o lecție de viață: uneori, lucrurile simple (mămăliga, brânza, focul) devin extraordinare atunci când le pui împreună. Și, bonus, bulzul nu refuză pe nimeni – fie vegetarian, fie carnivor, toată lumea are loc la masa lui.