You are currently viewing FILTRELE LITERATURII ROMÂNE
Dan Cristea

FILTRELE LITERATURII ROMÂNE

Alergător de cursă lungă cu un parcurs academic, încununat cu un doctorat în Statele Unite ale Americii […]mai degrabă destinat criticii „fine“ decât „tranșeelor“ întâmpinării. O prezență neîntreruptă în cronica literară, în ultimele trei decenii […] unul dintre principalele „filtre“ periodice ale valorilor contemporane” (Răzvan Voncu, România literară, nr 51-52/2022)
Dan Cristea este critic şi teoretician literar, director al revistei Luceafărul de dimineaţă, revistă a Uniunii Scriitorilor din România. A absolvit Facultatea de limba și literatura romană a Universității din București, luându-și doctoratul în literatură comparată la Universitatea din Iowa (SUA). Între cărţile sale se numără „Un an de poezie” (1974), „Faptul de a scrie” (1980), „Versiune şi subversiune – paradoxul autobiografiei” (1999, 2012), „Autorul şi ficţiunile eului” (2004), „Citind cărţile de azi” (2014; Premiul Academiei Române), „Caii lui Ahile şi alte eseuri” (2016), „Cronicile de la Snagov” (2017). Este interesat atât de clasici, cât şi de moderni, de autorii români, dar şi de scriitori străini, iar preocuparea pentru opera lui Mihai Eminescu este o constantă în activitatea sa. A fost recompensate cu premii literare, cel mai important fiind Premiul Naţional pentru Literatură primit în anul 2019.
DAN CRISTEA:“Ceea ce m-a interesat, cu precădere e poziția eului care scrie, ființa atît sensibilă, cît și lingvistică. M-am bazat îndeobște pe o lectură lentă, pe o lectură din interior, favorabilă nuanțelor, oscilațiilor și contradicțiilor, ca și momentelor forte din textele poetice avute în vedere. S-ar putea depista, în această privință, apropieri de ceea ce s-a numit critica conștiinței, critica simpatetică, critica de identificare, critica imaginarului – printre puținele moduri de lectură care s-au aplicat, cu folos și rezultate remarcabile, asupra textelor poeziei moderne.”
Vă invit, dragi prieteni, să aflăm împreună în această seară, 18.01.2023, începând de la ora 19.00, în ce direcție se îndreaptă literatura și care mai sunt astăzi criteriile de apreciere a unei opere literare?
Evelyne Croitoru
Realizatoarea emisiunii VĂZUL INIMII, Publive TV