You are currently viewing Personalitatea zilei – Johann Strauss (fiul)
johann strauss (fiul)

Personalitatea zilei – Johann Strauss (fiul)

Îl desemnăm astăzi, 25 octombrie 2023, ca personalitate a zilei pe cunoscutul compozitor Johann Strauss (fiul), născut la 25 octombrie 1825 la Neubau, Viena, Austria.

Johann Strauss a fost un compozitor romantic austriac și își face ucenicia muzicală susținut mai ales de mama sa. Debutează ca compozitor și dirijor al propriei orchestre la 15 octombrie 1844, la numai la 19 ani, în localul „Dommayers Casino“ din Hietzing (azi cartier al Vienei), unde a prezentat public primele sale 4 compoziții:
– „Sinngedichte“ („Epigrame“), vals, opus 1
– „Debut Quadrille“ („Cadril de debut“), cadril, opus 2
– „Herzenslust“ („Poftele inimii“), polca, opus 3
– „Gunstwerber“ („Charmeur“), vals, opus 4
Debutul său a stârnit admirația publicului și presei vieneze, cu care ocazie se lansează sloganul: “Noapte bună Lanner, bună seara Strauss-tatăl, bună dimineața Strauss-fiul !”.

Dintre cele peste 140 de valsuri, create de el, unele și-au câștigat celebritatea: “Dunărea albastr㔓Viață de artist”“Sânge vienez”“Vals imperial”“Povești din pădurea vienez㔓Vin, femei și cântec”,„Vocile primăverii”.

Vă oferim spre ascultare binecunoascutul vals “Dunarea Albastră” pe care atâtea perechi de îndrăgostiți au dansat de-a lungul vremurilor.

sursa: wikipedia

sursa video: moment din Concertul de Anul Nou, Viena 2011, transmis de TVR1 şi TVR HD.

Lasă-ne un comentariu!