Astăzi îl desemnăm scriitorul zilei pe Mihai Șora, (n. , Ianova, Remetea Mare, Timiș, Austro-Ungaria – d. , București, România), filosof și eseist român.
A studiat filosofa la Universitatea din București (1934–1938), unde i-a avut ca profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar la seminar l-a avut ca asistent, timp de trei ani, pe Mircea Eliade. Mihai Șora a obținut o bursă din partea Institutului Francez din București în 1938 (concomitent cu Eugène Ionesco). A părăsit Parisul aflat sub ocupație germană în 1940 și a ajuns în Grenoble, unde, sub îndrumarea lui Jacques Chevalier, a realizat o teză de doctorat despre opera lui Blaise Pascal.
Între anii 1945 și 1948 activează ca cercetător la Centre national de la recherche scientifique din Paris. A debutat la Gallimard cu Du dialogue intérieur. Fragment d’une anthropologie métaphysique în anul 1947. Cartea a avut ecouri printre mari personalități filosofice franceze. A refuzat cetățenia franceză care i-a fost propusă imediat după apariția cărții la Gallimard.
În 1948 a plecat în România pentru a-și vedea părinții, însă autoritățile nu i-au permis să se întoarcă în Franța, acolo unde îl așteptau soția și cei doi copii, ulterior, aceștia fiind nevoiți să îl urmeze. Forțat să stea în România după 1948, timp de 20 de ani nu a publicat nimic.
După evenimentele din decembrie 1989, a fost ministru al învățământului în primul guvern Petre Roman (30 decembrie 1989–28 iunie 1990).
Afirmă că și-ar fi dat demisia din guvern în semn de protest față de mineriadele din 13–15 iunie 1990 și că ar fi refuzat să fie reconfirmat pe post în guvernul constituit după alegerile din mai, fapt contestat de Petre Roman. Andrei Pleșu, ministru al culturii la acel moment, a afirmat mai târziu că Roman l-a demis pe Șora, „între altele pentru că luase partea studenților”.
Mihai Șora a fost unul dintre oponenții vocali ai modificărilor la legile justiției, care au declanșat protestele din 2017–2018, alăturându-se deseori demonstranților, în ciuda vârstei înaintate.
Operă:
- Du dialogue intérieur: Fragment d’une anthropologie métaphysique
- Sarea pământului
- A fi, a face, a avea
- Eu&tu&el&ea… sau dialogul generalizat
- Firul ierbii
- Câteva crochiuri și evocări
- Locuri comune
- Clipa & timpul
- Mai avem un viitor? România la început de mileniu – Mihai Șora în dialog cu Sorin Antohi
- Despre toate și ceva în plus: de vorbă cu Leonid Dragomir
- Mihail Șora – o filosofie a bucuriei și a speranței, de Leonid Dragomir
- Traduceri
- Visările unui hoinar singuratic – Jean-Jacques Rousseau
sursa: wikipedia
foto: fanatik.ro