You are currently viewing Scriitorul zilei – Ion Luca Caragiale
caragiale

Scriitorul zilei – Ion Luca Caragiale

Astăzi îl desemnăm scriitorul zilei pe Ion Luca Caragiale. Deşi data naşterii lui Ion Luca Caragiale  este 1 februarie conform certificatului de naştere (1852-1912), ziua de naştere este sărbătorită pe 30 ianuarie.

Dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român, Caragiale este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români.

El este considerat întemeietorul teatrului comic din România și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național.
În scrierile sale, fie că vorbim de piese de teatru, schiţe sau farse, Caragiale a manifestat un excepţional apetit pentru satiră, asupra lumii pitoreşti a Capitalei şi provinciei de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
Caragiale a fost, pe lângă toate acestea, omul cu o cultură enciclopedică impresionantă.

Vă propunem pentru lectură un fragment din binecunoscuta schiță Bubico.

Bubico – Ion Luca Caragiale

“Nouă ceasuri şi nouă minute… Peste şase minute pleacă trenul. Un minut încă şi se-nchide casa. Repede-mi iau biletul, ies pe peron, alerg la tren, sunt în vagon… Trec de colo până colo prin coridor, să văz în care compartiment aş găsi un loc mai comod… Aci. O damă singură, şi-fumează, atât mai bine! Intru şi salut, când auz o mârâitură şi văz apărând dintr-un paneraş de lângă cocoana capul unui căţel lăţos, plin de funde de panglici roşii şi albastre, care-ncepe să mă latre ca pe un făcător de rele intrat noaptea în iatacul stăpânii-si.

– Bubico! zice cocoana… şezi mumos, mamă!

“Norocul meu, gândesc eu, să trăiesc bine!… Lua-te-ar dracul de javră!”

Bubico se linişteşte puţin; nu mai latră; îşi retrage capul în paneraş, unde i-l acopere iar cocoana cu un tărtănaş de lână roşie; dar tot mârâie înfundat… Eu, foarte plictisit, mă lungesc pe canapeaua din faţa cocoanii şi-nchiz ochii. Trenul a pornit… Prin coridor umblă pasajeri şi vorbesc. Bubico mârâie arţăgos.”

sursa: rador.ro