You are currently viewing Scriitorul zilei – James Joyce
James Joyce

Scriitorul zilei – James Joyce

Astăzi, 2 februarie, îl desemnam scriitor al zilei pe prozatorul și poetul irlandez, James Joyce (n. 2 februarie 1882, Rathgar, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. 13 ianuarie 1941 , Zürich, Elveția).

Este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea, cunoscut îndeosebi pentru romanele Portret al artistului în tinerețe, Ulise și Veghea lui Finnegan. A mai scris nuvele, poezii și o piesă de teatru.

Opera

  • Muzică de cameră (Chamber Music, poeme, 1907)
  • Oameni din Dublin (Dubliners, 1914)
  • Portret al artistului în tinerețe (A Portrait of the Artist as a Young Man, 1916)
  • Exilați (Exiles, 1918)
  • Ulise (Ulysses, 1922)
  • Poezii de doi bani fiecare (Pomes Penyeach, 1927)
  • Veghea lui Finnegan (Finnegans Wake, 1939)
  • Stephen erou (Stephen Hero, 1944)
  • Giacomo Joyce (1968)

Ulise este cel mai important roman al lui Joyce și unul din cele mai apreciate romane din literatura engleză modernă. Având o lungime de 267 000 de cuvinte (între 600 și 1000 de pagini, în funcție de ediție și traducere) și un vocabular foarte bogat, cu peste 30 000 de termeni distincți, cartea constituie o adevărată enciclopedie a tehnicilor literare, construită în jurul unui mit clasic, epopeea Odiseea de Homer. Fiecare capitol, din cele optsprezece, reprezintă o replică demitologizată, contemporană și parodică, dată unui episod din Odiseea, iar cele trei personaje principale, Leopold Bloom, Stephen Dedalus și Molly Bloom, se identifică cu eroii Ulise, Telemah, respectiv, Penelopa.

Romanul este structurat în trei părți: Telemahiada (Telemah, Nestor, Proteu), Peregrinările lui Ulise (Calypso, Lotofagii, Hades, Eol, Lestrigonii, Scila și Caribda, Stâncile rătăcitoare, Sirenele, Ciclopii, Nausicaa, Boii Soarelui, Circe) și Nostos sau Întoarcerea în Itaca (Eumeu, Itaca, Penelopa).

Iată un fragment din Capitolul “Boii Soarelui” din romanul Ulise:

“Sloboade întru noi, strălucitorule, luminatule, Horhorn, înroditor și rod al pântecului, sloboade întru noi, strălucitorule, luminatule, Horhorn, înroditor și rol al pântecului, sloboade întru noi strălucitor, luminatule, Horhorn, înroditor și rod al pântecului.

Hopșașa, băiat e băiat, hopșașa ! Hopșașa, băiat e băiat, hopșașa ! Hopșașa, băiat e băiat, hopșașa.”

UliseBoii Soarelui (traducere de Mircea Ivănescu)

sursa: wikipedia