You are currently viewing Mituri despre donarea de sânge

Mituri despre donarea de sânge

Atunci când vine vorba despre donare există numeroase mituri care ar putea împiedica o persoană să fie hotărâtă să doneze și să acționeze în această direcție.

Astăzi ne-am propus să demontam câteva dintre ele, cu argumente oferite de medicii din câteva Centre Medicale din SUA pentru Medical News Today.
💉Mitul nr.1 Donarea de sânge te poate îmbolnăvi.
Oricine persoană care este sănătoasă înainte de a dona sânge nu va deveni mai puțin sănătoasă după aceea. Deși medicii recomandă oamenilor să se odihnească o zi și să bea multe lichide după donare, sănătatea acestor persoane nu este în pericol.
În aproximativ 48 de ore de la donare, volumul de sânge al unei persoane revine la normal, predominant printr-o creștere a plasmei. În termen de 4-8 săptămâni, corpul va înlocui toate celulele roșii din sânge pierdute.
💉Mitul nr.2 Dacă donezi sânge s-ar putea să contractezi o infecție.
Donarea de sânge este un proces sigur din punct de vedere al probabilității de a contracta o infecție, pentru că materialele utilizate sunt sterile.Toate acele utilizate sunt noi, sterile și utilizate doar o singură dată.
💉Mitul nr.3 Dacă primești sânge prin transfuzie s-ar putea să te infectezi.
Deși nu este strict legat de donarea de sânge, un alt mit comun este că există un risc ridicat de infecție atunci când cineva primește o transfuzie de sânge.
Și acest lucru este un mit, deoarece sângele este riguros analizat pentru depistarea virușilor și bacteriilor. De exemplu, se estimează că probabilitatea de a contracta hepatita C în urma unei transfuzii de sânge este de aproximativ 1 din 100 de milioane.
💉Mitul nr.4 Donarea de sânge este dureroasă.
Din nou, acesta este un mit parțial, deoarece există o durere mică atunci când acul penetrează pielea, dar este relativ ușoară și de scurtă durată. Odată ce începe procesul de donare, donatorul ar trebui să se poziționeze confortabil pe tot parcursul donării.
După donarea de sânge, pot exista dureri la locul înțepăturii. Unii oameni suferă de vânătăi, dar acest lucru este de obicei inofensiv și dispare în câteva zile.
💉Mitul nr.5 Vegetarienii și veganii nu pot dona sânge niciodată.
Acesta este un alt mit. Aceste persoane pot dona atâta timp cât îndeplinesc toate cerințele de screening pentru sănătate pentru a dona sânge. Unii vegetarieni/vegani nu asimilează fier suficient și pot fi anemici la limita admisa. Cu toate acestea, fiecare donator este examinat, iar donatorii care prezinta această afecțiune nu au voie să doneze.
💉Pont: atunci când avem o îndoială în ceea privește o anumită informație, din orice domeniu ar fi aceea, important este să ne informam din surse avizate în domeniul respectiv.