Multe persoane vor să știe dacă pot dona sânge după ce s-au vaccinat și care este perioada de așteptare până la donare.
Persoanele care se vaccinează împotriva coronavirusului nu trebuie să aștepte înainte de a dona sânge în majoritatea cazurilor, potrivit experților, dar există și câteva situații neprevăzute.
„Răspunsul simplu este că nu există timp de așteptare între vaccinare și donare”, a declarat Kim Cronin, managerul serviciilor pentru donatori din Spitalul General din Massachusetts.
Aceasta este „o veste minunată” pentru centrele de donare, a remarcat Cronin, întrucât întreaga națiune se confruntă cu o lipsă de sânge din cauza pandemiei. Între timp, oamenii au continuat să aibă nevoie de sânge pentru operații, tratamente, transplanturi și alte situatii care pun viața în pericol.
„Sângele este un produs perisabil și aprovizionarea trebuie să fie reîmprospătată în mod constant, astfel încât spitalele să aibă întotdeauna ceea ce au nevoie atunci când au nevoie de el. ”
Produsele din sânge au o durată scurtă de valabilitate, trombocitele expiră la cinci zile după ce au fost donate, iar celulele roșii din sânge durează 45 de zile, potrivit Crucii Roșii.
Majoritatea persoanelor vaccinate pot dona sânge și trombocite fără perioade de amânare, atâta timp cât nu prezintă simptome și se simt bine în acel moment. Donatorilor de sânge li se va cere numele producătorului vaccinului pentru a stabili dacă sunt eligibili.
Timpul de amânare pentru donarea de sânge după vaccinare depinde de marca de vaccin pe care o primiți, potrivit Crucii Roșii. Nu există timp de așteptare pentru donatorii de sânge eligibili care primesc cele mai frecvente vaccinuri, inclusiv Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca și Novavax.
Persoanele care primesc un vaccin cu virus viu atenuat ar trebui să aștepte 14 zile, potrivit dr. Gabriela Andujar Vazquez, director medical al programului de vaccinare COVID-19 de la Centrul Medical Tufts.” Dar, din moment ce niciunul dintre vaccinurile COVID-19 autorizate de SUA nu contine virus atenuat în viață, nu ar trebui să fie o problemă”, a spus Andujar Vazquez, adăugând că niciunul dintre vaccinurile autorizate de Organizația Mondială a Sănătății nu contine virus viu.
foto: freepik
#speranta #doneazasange #bucurie #salveazaviata #eroisalvatori