You are currently viewing Final de an școlar imprevizibil
greva in invatamant

Final de an școlar imprevizibil

Ca și când sistemul de învățământ din România nu ar fi fost suficient de încărcat de probleme, iată că se și blochează. Mai întâi printr-o grevă de avertisment, iar apoi printr-o grevă generală.

Astfel, miercuri, 17 mai 2023, între orele 11:00 – 13:00 elevii își vor desfășura activitatea ca la creșă, adică vor fi doar supravegheați, urmând ca din 22 mai 2023 să fie declanșată greva generală.

Greva generală va afecta inclusiv învățământul superior, potrivit declarației lui Anton Hadăr, președintele Alma Mater: “Vom avea grevă în multe universități. Avem procentaje și de 80% de grevă în unele universități. În două săptămâni avem sesiune. E foarte probabil să se amâne examenele din sesiune și să fie probleme în întreg sistemul de învățământ superior românesc.”

În prag de examene naționale, apariția acestor momente de sincopă în desfășurarea activităților specifice finalului de an școlar, duc cu siguranță la periclitarea desfășurării examenului pentru evaluare națională și a examenului de bacalaureat.

De trei ani încoace, niciun examen de evaluare națională nu s-a mai desfășurat în condiții “normale”. Primii doi ani au fost afectați de pandemie, iar anul acesta există riscul de a fi afectate de greva generală a profesorilor.

Protestele sunt organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală “Alma Mater”, în numele celor peste 350.000 de angajaţi ale căror drepturi şi interese le reprezintă.

Principalele revendicări sunt: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţîn egal cu salariul mediu brut pe economie, indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rată inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

sursa foto: obiectivdesuceava.ro