You are currently viewing Sensibilitățile unei soprane
ELINA VELICA

Sensibilitățile unei soprane

ELINA VELICA prin VĂZUL INIMII, 05.04.2023

S-a demonstrat că activarea superioară a memoriei apare prin ascultarea muzicii baroce ( Bach,Vivaldi, Handel), a muzicii din perioada clasicismului (Mozart, Beethoven, Haydn). Efectul Mozart, descoperit în anii ’90 spune că muzica lui activeaza sută la sută din scoarța cerebrală. Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au realizat un studiu pentru a testa efectul Mozart și au ajuns la concluzia că ascultarea muzicii clasice a stimulat genele, lucru care a ajutat eliberarea de dopamine. Cercetătorii au evidențiat acele gene care influentează procesul de învățare și abilitățile de memorare. Este motivul pentru care promovez  în emisiunile mele de cultură și muzica clasică.

Despre tânăra soprană Elina Velica (Elena Dincă), interpretând superba dar dificila (de cântat) muzică a lui W.A.Mozart regretatul critic muzical Anca Florea spunea : «În Cosi fan tutte,  (Mozart) punctul de interes a fost debutul tinerei soprane Elena Dincă în solicitantul rol Fiordiligi, realizat la cote performante, cu siguranță și aplomb, etalând un glas frumos, excelent condus, aducând și suplețe și cunoaștere stilistică și o expresivitate bine conturată, subliniind fiecare detaliu, fiecare accent sau sens al cuvântului; iar jocul său de scenă a avut dezinvoltură în relația cu partenerii, cochetă sau poate nostalgică, simpatică și mobilă, păstrându-se permanent în limitele bunului gust. Reușita a fost cu atât mai demnă de apreciat cu cât soprana apărea în primul său rol de anvergură, ceea ce însă nu a lăsat să se ,,ghicească”, astfel încat am aplaudat-o cu reală plăcere, apreciindu-i și calitățile vocale și mai ales faptul că totul a fost pus la punct cu minuție și cu un anume rafinament.»

Elina Velica : « Îmi aduc mereu aminte cu multă emoție, de întâlnirea mea cu Maestrul Gheorghe Zamfir, el mi-a înmânat Trofeul Concursului ,,Chindia”, la Târgoviște. Întâmplarea a făcut, ca peste ani, să mă reîntâlnesc cu Maestrul Zamfir în cadrul unui concurs de toacă, de data aceasta fiind colegi în juriu. Evident, emoțiile au fost aceleași, mai ales în momentul în care am cântat Ave Maria de Fr. Schubert, în duet cu Maestrul Zamfir »

Vă invit, dragi prieteni, să o cunoașteți, miercuri, 5 aprilie, începând cu ora 19.00, în emisiunea VĂZUL INIMII, pe  soprana Elina Velica, o fermecătoare voce a școlii românești de canto.

Vă aștept cu întrebări și comentarii pe Platforma de comunicare publică- www.facebook.com/AtitudiniContemporane și pe www.publive.ro

 

Evelyne Croitoru

Realizatoarea emisiunii

 

Lasă-ne un comentariu!