You are currently viewing RADU SERGIU RUBA ȘI OCHIUL INTERIOR
RADU SERGIU RUBA

RADU SERGIU RUBA ȘI OCHIUL INTERIOR

« Cuvîntul este o parte constitutivă a fiinţei şi nu un atribut al său, omul se defineşte, se delimitează şi se înalţă pe sine ca operă prin cuvîntul purtător de idei, de noţiuni, de silogisme, de metafore, deflagrator de imagine. Iar de întrupat, numai Cuvîntul se întrupează, căci numai Cuvîntul este, întru începuturile sale, izvorîtor de Lumină.»  (Radu Sergiu Ruba)

Eseist, poet, prozator, traducător, radiojurnalist, Radu Sergiu Ruba s-a născut în Ardud, Satu Mare, și la vîrsta de 11 ani a pierdut complet vederea, fiind școlarizat în sistemul de învățămînt pentru copiii cu deficiențe, la Cluj. A absolvit cu rezultate excelente Facultatea de Limbi Străine a Universității din București, apoi a lucrat ca profesor de franceză, lector de engleză în Proiectul Cambridge Standard English al British Council București, inspector în Ministerul Educației și Consilier al ministrului muncii. În cadrul Asociației Nevăzătorilor din România a avut diverse funcții, printre care și pe aceea de președinte. Din anul 1992 este realizatorul emisiunii Ochiul interior, o emisiune marca Radio România Actualități despre nevăzători, o emisiune săptămânală ce promovează ideea deplinei egalități de șanse informaționale.

Debutul literar a avut loc în adolescență, cu poeme publicate în presa vremii, apoi în 1983 i-a apărut primul volum de poezii, după care au apărut altele cinci. A publicat, de asemenea, volume de interviuri și eseuri, unul fiind realizat  în colaborare cu soția sa, Nicoleta Ruba, volume de proză scurtă, romane. O vară ce nu mai apune (roman) a obținut Premiul Academiei Române în anul 2016, fiind tradus în engleză, italiană și portugheză. Romanul Semnătura indiană, apărut în anul 2021 și a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România în anul 2022.

Radu Sergiu Ruba a fost recompensat cu numeroase distincții în țară și în străinătate, între care se cuvin a fi amintite: Premiul Ministerului Afacerilor Externe al Franței la Festivalul Internațional al Nuvelei Francofone (1993) și Ordinul Meritul Cultural al României în grad de Cavaler(2008).

Noi, oamenii trebuie să reflectăm asupra existenței, să realizăm că, la nevoie, ființa umană se mobilizează misterios și  invizibil, cu rezultate reale. Aceste afirmații aparțin unui om absolut excepțional, Radu Sergiu Ruba, pe care vă invit să-l cunoașteți prin VĂZUL INIMII, în această seară, începând cu ora 19.00, în direct pe Publive TV.

Evelyne Croitoru, realizatoarea emisiunii

Lasă-ne un comentariu!