VIORI PENTRU GEORGE ENESCU
Stilul expresiv, poetic, rafinat, cu frumoase nuanțe romantice și cu exactitatea documentării minuțioase caracterizează opera scriitoarei Catia Maxim. La începutul acestui an a apărut romanul „Cronica unui lutier. Templul Reginei Vioară”, scris în perioada pandemiei. Cartea aduce în fața
iubitorilor de literatură și muzică figura lutierului Dumitru Cărbunescu, născut la 1892, în comuna Cărbunești (Prahova). Un destin îngemănat cu evenimente cruciale din veacul XX (Primul și Al doilea Război Mondial), culminând cu prăpădul bolșevic. Bazat pe relatări ale nepoatei sale, Teodora
Cărbunescu, pe câteva însemnări ale fiului său, violonistul și dirijorul Mircea-Eugen Cărbunescu, dar, mai ales, pe o amplă documentare, romanul Cronica unui lutier este un omagiu adus unui lutier român, autor a patru sute de viori, treizeci de viole și trei violoncele. Puțini știu că Dumitru Cărbunescu a construit, printre altele, trei viori pentru George Enescu și o vioară pentru violonistul Jacques Thibaud.
„Cronica unui lutier. Templul Reginei Vioară”, o pledoarie pentru valorile perene ale culturii universale, un îndemn de revenire la repere autohtone, un elogiu adus muzicii clasice. Un recurs la frumos și armonie.
Carmen Ecaterina Constantinescu (pseudonim Catia Maxim) a absolvit Facultatea de limba şi literatura română din cadrul Universității Bucureşti în 1981. A fost profesor de română-franceză, corector și redactor la Editura Ion Creangă și a debutat ca scriitoare în anul 2007 cu romanul „Încă un pas”.
Urmează „Clipe salvate”, „Ghici pe cine iubesc eu?”, „Între timpuri”, „Îngerii din Moscopole”,„Îngerii din Moscopole. Exilul”, „Îngerii din Moscopole. Istorii îngemănate”, „Slowmotion”, „Altarul din Carcera Oarbă”, „Sipetul cu îngeri”. Publică povestirea Visul în antologia Balaurul și Miorița (Proză
fantastică îngrijită de Mihail Grămescu) și texte inedite în revistele Cervantes, Tribuna literară, Actualitatea literară, Lumina, Contact Internațional, Timpul etc. Un proiect al Editurii Bata Press din Skopje, de traducere a trilogiei „Îngerii din Moscopole”, e aprobat de Ministerul Culturii din Macedonia și astfel e publicată varianta macedoneană a trilogiei.„Cronica unui lutier. Templul Reginei Vioară”,ianuarie, 2023.
Despre revenirea la reperele autohtone, despre frumos și armonie în literatură, voi dialoga miercuri seară, începând cu ora 19.00, cu invitata emisiunii VĂZUL INIMII, scriitoarea Catia Maxim.
Emisiunea va fi transmisă în direct pe canalul youtube publive TV, pe http://www.publive.ro și apoi va fi postată și pe pagina fb Evelyne Croitoru/Atitudini Contemporane.
Vă aștept cu drag,
Evelyne Croitoru
Realizatoarea emisiunii