You are currently viewing 10 Februarie – Ziua Internațională a Umbrelei
umbrela

10 Februarie – Ziua Internațională a Umbrelei

Chiar dacă plouă sau este soare, o umbrelă este un accesoriu necesar. Fiind atât de utilă și atât de prezentă peste tot, de ce să nu existe o sărbătoare pentru a onora acest obiect mereu util, la modă și esențial? Așa că, iată, 10 februarie a fost desemnată Ziua Umbrelei.

Cea mai veche umbrelă înregistrată a apărut în anul 21 d.Hr., în China antică. Deși pentru a fi corecți, aceasta a fost într-adevăr doar prima umbrelă pliabilă înregistrată, însă în mormântul lui Qin Shihuang s-a dezvăluit o trăsură, înconjurată de o armată de teracotă, care avea atașată o umbrelă deschisă permanent, datând din 210 î.Hr. Umbrele au fost găsite și în Ninive, Persepolis, Egiptul Antic și Grecia, pentru a numi doar câteva locații, însă putem spune că umbrela are o istorie lungă și nobilă.

Popularitatea umbrelei s-a extins dincolo de utilitatea ei pentru a ne proteja de soare și ploaie, s-au făcut eforturi deosebite pentru a transforma aceste dispozitive simple în opere de artă rafinate, unele dintre ele fiind chiar din dantelă sau hârtie bogat decorată și au fost purtate de către cei mai influenți și frumoși oameni din lume.

Un nou trend în ceea ce privește acest obiect, îl reprezintă decorarea străzilor. Moda umbrelelor colorate a cuprins întreaga lume, după ce, în 2014, un orășel din Portugalia, a suspendat mai multe umbrele deasupra străzilor. Turismul s-a dublat în zonă după această inițiativă. Sute de orașe din lume, dar și din România, au copiat exemplul portughezilor  și au creat adevărate jocuri de culori pe străzi, care încântă publicul.

sursa vitalmm.ro

sursa foto: Pinterest