You are currently viewing 3 Noiembrie – Ziua internațională a stiloului
ziua stiloului

3 Noiembrie – Ziua internațională a stiloului

Stiloul este celebrat nivel internațional încă din anul 2012, în prima zi de vineri a lunii noiembrie.

Egiptenii antici au început să scrie pe papirus cu niște stilouri din trestie făcute din Juncus Maritimus sau trestie de mare.

Stilourile au trecut prin mai multe forme pana la modelele din ziua de astazi:

1. Penele de gâscă

Penele de gâscă au fost cel mai utilizat instrument de scris înaintea celui de-al XIX-lea secol. Acele stilouri erau de fapt din pene groase de gâscă. Acestora li se înmuia coada în cerneală după care puteau imprima cerneala pe orice suprafață plană pentru un timp, după care trebuiau reîmbibate.

2. Tocurile de scris

Tocurile de scris se pare că au o origine foarte veche. Un toc de scris din bronz a fost găsit în ruinele de la Pompei arătând că acestea au fost folosite în anul 79. John Mitchel din Birmingham a început să producă în masă stilouri cu penițe din metal în anul 1822. În timpul celui de-al XIX-lea secol tocurile de scris au înlocuit penele de scris.

3. Stilourile cu pompiță

O mențiune istorică timpurie a ceea ce pare a fi un stilou cu rezervor datează din secolul al X-lea. Potrivit lui Ali Abuzar Mari (974) în Kitab al-Majalis wa-l-musayarat, califul Fatimid Abu Tamim Maad al-Muizz li-Dinillah a cerut un stilou care nu i-ar pata mâinile sau hainele și un stilou care conținea cerneală într-un rezervor, permițând ca acesta să fie ținut cu capul în jos fără a se scurge.

Există dovezi convingătoare că un stilou de lucru a fost construit și folosit în timpul Renașterii de către artistul și inventatorul Leonardo da Vinci.

Jurnalele lui Leonardo conțin desene cu secțiuni transversale ale a ceea ce pare a fi un stilou cu rezervor care acționează atât prin gravitațional, cât și capilar.

Inventatorul român Petrache Poenaru a primit un brevet francez la 25 mai 1827 pentru inventarea primului stilou cu un rezervor realizat dintr-o pană mare de lebădă, iar Lewis Edson Waterman a preluat ideea românului transfomându-l într-un stilou ce se poate umple prin intermediul peniței în 1884 producând un flux mai sigur de cerneală.

Voi mai folosiți ca instrument de scris stiloul?

sursa: wikipedia

sursa foto: playtech.ro

Lasă-ne un comentariu!