You are currently viewing 9 Februarie – Ziua internațională a pizzei
pizza

9 Februarie – Ziua internațională a pizzei

Printre atâtea ocazii speciale de a sărbători, iată că a venit și rândul preferatei copiilor – pizza. Cu blat subțire sau pufos, cu topping sau fară, dar neapărat cu sos de roșii, pizza este un preparat cu adevărat special, mai ales la zile aniversare.

Dar cum a apărut pizza?

Termenul de „pizza” a fost menționat pentru prima oară într-un text latin datat din 997, descoperit într-un orăsel italian din sud, lângă Napoli. Conform acestuia, un lucrător de fermă trebuia să îi dea episcopului orașului ‘duodecim pizze’ (douăzeci de pizze) cu ocazia Crăciunului și Paștelui. Termenul propriu-zis poate proveni dintr-o multitudine de cuvinte:

  • din cuvântul grec „pikte” (însemnând „cocă frământată”), care în latină a devenit „picta” și ulterior „pitta”;
  • din termenul în latină „pinsa” (însemnând „a bate”), putându-se referi la procesul de aplatizare a aluatului);
  • din cuvântul în latină „picea”, care poate să se refere la faptul că aceasta se înnegrește în cuptor; sau
  • din termenul italian „pizzicare” (însemnând „a trage”), referindu-se la faptul că pizza este trasă afară din cuptor.

În Italia, orașul care este strâns legat de pizza este Napoli. Aici acest fel de mâncare a devenit foarte popular în rândul săracilor, în special fiindcă era foarte ieftin de preparat, gustos și sățios. Adițional, probabil datorită faptului că pizza era așa de îndrăgită de locuitorii mai săraci, marginea pizzei este mai groasă decât centrul acesteia. Astfel, oamenii săraci, chiar dacă aveau mâinile murdare puteau să țină o felie de pizza în mâini și s-o mănânce, fără să murdărească partea pe care o consumau. Desigur, la sfârșit marginea pizzei era aruncată (asa cum se mai intampla si in zilele noastre :))

Iată cum, aflând astăzi că este ziua pizzei, avem un motiv să ieșim la o pizza, să  comandăm sau chiar să o facem noi acasă.

sursa: wikipedia

sursa foto: Pinterest