You are currently viewing Istoria dulciurilor – Tiramisu
tiramisu

Istoria dulciurilor – Tiramisu

Cuvântul „Tiramisu” tradus exact înseamnă „ridică-mă” și provine din dialectul treviso, „Tireme su”, italianizat în Tiramisu în a doua jumătate a secolului XX.

Ceea ce o deosebește de alte deserturi este aroma intensă de cafea. Alte calități caracteristice sunt gustul brânzei mascarpone și aroma pișcoturilor.

Mai multe regiuni ale Italiei își dispută originea acestei prăjituri: Veneția, Lombardia, Piemonte ori Toscana. Conform uneia dintre versiuni, ea ar fi purtat în trecut denumirea de bagatelă toscană și ar fi fost preparată pentru prima dată în Siena, o localitate din Italia, cu ocazia unei vizite a Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici.

O altă versiune susține că prăjitura a fost inventată în localitatea Treviso, iar alta că ar fi originară din Veneția, unde curtezanele doreau să fie cât mai energizate pentru următoarea întâlnire amoroasă. Paternitatea prăjiturii tiramisu mai este atribuită unui patiser din Torino care ar fi creat un desert special pentru primul ministru Cavour.

Tiramisu se mai numea supa ducelui. Mai târziu a primit numele și semnificația pe care o are și în zilele noastre: tiramisu (ridică-mă), acest fapt datorându-se presupuselor sale proprietăți afrodisiace.

Afrodisiac sau nu, Tiramisu rămâne un desert foarte apreciat mai ales de către iubitorii de cafea.

Iată mai jos o rețetă rapidă și bineînțeles delicioasă pe care o găsiți pe contul de instagram gateste_cu_evuski

Ingredientele necesare sunt:

350 g pișcoturi
500 ml cafea răcita (neindulcita!)
200 g visine (decongelate și lăsate la scurs)
500 g mascaporne
5 albușuri
5 gălbenușuri
8 linguri rase zahăr tos
un praf de sare
putina cacao pentru decor
1/2 esența de vanilie

Modul de preparare aici: https://www.instagram.com/reel/ClgnqJRjZUH/?utm_source=ig_web_copy_link

sursa info: wikipedia

sursa foto: