You are currently viewing Doza a treia de vaccin este necesară?

Doza a treia de vaccin este necesară?

Cui îi este recomandată a treia doză de vaccin?

În conferința susținută ieri, doctorul Valeriu Gheroghiță, coordonatorul campaniei naționale de vacinare a precizat că în România s-au vaccinat până în prezent aproape 4 milioane de persoane, dintre care 2,8 milioane au primit deja rapelul.

Cele mai multe persoane vaccinate conform datelor furnizate de Valeriu Gheorghiță se află în segmentul de vârstă 60-69 de ani, peste 800 de mii de persoane, urmate apoi de cei aflați în grupele de vârstă 40-49 și 50-59, câte 700 de mii.

În ceea ce-i privește pe cei mai tineri, din grupa de vârstă 16-19 ani, s-au vaccinat 86 de mii de persoane.

Pentru că s-au vehiculat multe informații în legătură cu necesitatea vaccinării cu cea de-a treia doză, doctorul Valeriu Gheorghiță a precizat că este foarte probabil ca aceasta să nu se aplice întregii populații, ci anumitor persoane cu afecțiuni pentru care probabilitatea să dezvolte un  răspuns imun protector după schema de vaccinare completă (cele două doze) este mică, cum ar fi persoanele vârstnice, pacienții postransplant, categoriile de persoane imunodeprimate.

Necesitatea celei de-a treia doze de vaccin, pe lângă rolul ei de a întări imunitatea în cazul anumitor categorii de populație cu risc, ar putea fi necesară însă și pentru cazul în care vor apărea variante virale mutante ale virusului la care actualele vaccinuri nu ar mai putea avea acoperire.

„Nu sunt date disponibile din punct de vedere ştiinţific care să ne furnizeze informaţii legate de siguranţă, de tolerabilitate şi de imunogenitate, iar rolul celei de-a treia doze, pe lângă acoperirea anumitor categorii populaţionale la risc, este şi pentru a asigura eventuală acoperire vaccinală în cazul în care vom avea tulpini, variante virale, mutante care nu vor fi acoperite de vaccinuri actuale. Deci sunt două două acţiuni importante; pe de o parte, consolidarea răspunsului imun prin cea de-a treia doză la anumite categorii populaţionale la risc şi, pe de altă parte, vorbim de cea de-a treia doză cu vaccinuri adaptate la variante virale mutante”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

foto: news.ro