You are currently viewing Iodura de potasiu – avertisment al Ministerului Sănătății

Iodura de potasiu – avertisment al Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a postat pe pagina oficială de facebook un avertisment privind utilizarea iodurii de potasiu, atrăgând atenția că utilizată în mod profilactic poate provoca afecțiuni grave ale glandei tiroide.

Iodura de potasiu nu se ia preventiv, în caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea acestor comprimate se face de la 2 până la 6 ore maxim de la incident, doza fiind exact stabilită, este doză unică. Acest iod are ca scop umplerea glandei tiroide cu iodul normal din iodură de potasiu, astfel încât în caz de accident nuclear, acei ioni de iod radioactivi să nu se acumuleze în glandă, iar în timp să ducă la cancer tiroidian.

Iodura de potasiu are strictă legătură cu iodul radioactiv, însă în centralele nucleare există foarte mulţi izotopi radioactivi împotriva cărora nu suntem deloc protejaţi, pentru că nu avem cu ce, a explicat dr. Corina Neamţu pentru News.ro.

În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ, a mai precizat Ministerul Sănătății.

Info: News.ro

foto: playtech.ro