You are currently viewing 6 Februarie – Ziua internațională fără telefon mobil
telefon mobil

6 Februarie – Ziua internațională fără telefon mobil

Astăzi este ziua internațională fără telefon mobil. O adevărată provocare pentru noi, nu-i așa? De când a pătruns în viață noastră, telefonul mobil a devenit o prelungire a mâinilor noastre. Cum ar fi să renunțăm la utilizarea lui timp de trei zile? Aproape de neînchipuit! Dar o zi? Dar o oră? Această provocare este lansată cu scopul de a conștientiza efectele nocive pe termen lung ale utilizării necontrolate a telefonului, care în timp duce la crearea unei dependențe.

Ziua mondială fără telefon mobil a fost inspirată după un roman franțuzesc scris de un specialist în telefonie mobilă, Philip Marso. Autorul lansează prima Zi fără telefon mobil pe 6 februarie 2001.

Cu doi ani înainte, în 1999, el a publicat romanul „Tueur de portable sans mobile apparent”. Cartea umoristică are drept personaj principal telefonul mobil și dorește să atragă atenția asupra impactului pe care îl are mobilul pentru relațiile umane, sănătate și mediulu înconjurător.

Pentru anul acesta, cu prilejul sărbătoririi ediţiei cu numărul 23 a inițiativei sale, Philip Marso ne propune să cugetăm asupra legăturii dintre telefonul mobil şi salvarea de vieţi omeneşti pe de o parte (pentru anunțarea unei urgențe ori identificarea rapidă a locației în caz de urgență etc), dar și pierderea de vieţi, pe de altă, din cauza accidentelor care se întâmplă din cauza că oamenii sunt mai mult concentrați pe ecranul telefonului decât la drum.

Specialiștii susțin că utilizarea excesivă a telefonului mobil și menţinerea comportamentului compulsiv de utilizare a acestuia duc la anxietate, depresie, tulburări de somn, relaţii conflictuale, performanţe slabe la şcoală sau serviciu, având consecinţe grave la nivel psiho-social.

Soluţia nu este renunţarea la telefonul mobil, ci folosirea acestuia cu moderație.

sursa: https://www.mobilou.net/

sursa foto: pinterest

Lasă-ne un comentariu!