You are currently viewing Analiștii comportamentali – scandal la debutul unei profesii

Analiștii comportamentali – scandal la debutul unei profesii

Plecând de la o premisă falsă, îmbrăcată în haina unei soluții unice pentru intervenția în cazul copiilor care suferă de tulburare de spectru autist, un grup de parlamentari susțin înființarea unui nou colegiu, cel al analiștilor comportamentali. Premisa este expusă chiar în materialul depus la Consiliul Economic și Social:
” În același timp, părinții și familiile persoanelor cu TSA nu au la dispoziție mijloace de verificare a conformității serviciilor de terapie oferite sau criterii pentru alegerea terapeutului, fiind în permanență expuși riscului unor terapii care nu numai că nu aduc niciun progres cognitiv și comportamental, ba chiar pot afecta ireversibil șansă de recuperare a acestor persoane” –
( Proiect de act normativ Lege privind exercitarea profesiei de analist comportamental, nr. 2617/24.04.2023).
Acestui motiv i s-ar putea raspunde simplu, în diferite moduri, dar fară a implica formarea unui colegiu care presupune o serie de schimbări în plan profesional. Astfel, persoanele care au investit efort financiar și de timp pentru a demonstra utilitatea înființării colegiului mai sus amintit și-ar putea reconsidera poziția demarând o campanie de informare a familiilor și apartinatorilor persoanelor cu TSA în care să includă și un link către pagina de web a Colegiului Psihologilor din România, secțiunea dedicată psihologilor formați în ABA ori alte terapii validate științific.
Totuși, la o privire mai atentă asupra acestui document, putem observa că inițiatorii fac referire la nevoia de a îndrepta ceva ce nu merge bine – nici nu a mers, nicidecum la o posibilă evoluție în oferirea serviciilor celor aflați în nevoie, ceea ce induce oarecum ideea că zeci, poate chiar sute, de psihologi au lucrat după ureche cu miile de copii de până în prezent. Aspect fals și jignitor la adresa psihologilor, o jignire la care mă aștept să răspundă ferm Colegiul Psihologilor, să ia atitudine împotriva acestui demers ce pare a ascunde interese mai degrabă financiare (vezi formare). Cei cu experiență în intervențiile specifice TSA știu că aceasta inițiativă legislativă nu fixează borna KM0 în metoda ABA, știu că e nedrept să fie considerați legitimi și să se restrângă cadrul legislativ ce reglementează profesia de analist comportamental la cei care au formare în ABA (sau se dorește a fi doar un prim pas?), le e clar că acest proiect nu face ordine pe o piață aflată într-o așa-zisă dezordine.
Cei care și-au pus semnătură pe acest document, asumandu-l, ar putea să practice un exercițiu de gândire critică prin care să răspundă unor întrebări simple:
1. Cine a lucrat cu persoanele cu TSA până în prezent?;
2. Care au fost rezultatele obținute?
3. Există specialiști în acest domeniu și cine se ocupă în prezent de reglementarea activității lor?
4. Pot continua cu – E legitimă instituția care reglementează activitatea specialiștilor care lucrează cu persoanele cu TSA?
5. pentru parlamentari – Câte colegii doriți să înființați? Cam câte unul pentru fiecare competență pe care o poate obține un psiholog?
Bineînțeles, dacă ne uităm în urmă, nu foarte departe, vom vedea că încercări nereușite au mai fost și pentru înființarea unui colegiu al psihoterapeuților, iar psihologii clinicieni din spitale au încercat să-și creeze propria lor comisie.

Publive va urmări această inițiativă legislativă, iar pentru a înțelege care sunt aspectele pro și contra acestui demers vă invităm să urmăriți emisiunea “Raportul de gardă” moderată de Răzvan Gae, vicepreședinte al Federației Sanitas, din data de 4 mai 2023, ora 17.00. Invitată: conf.univ.dr. Roxana Maier.

proiect act normativ -link

sursa: https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2023/b218.pdf

Lasă-ne un comentariu!