You are currently viewing Două avioane rusești de atac cu arme nucleare au încălcat spațiul aerian al Suediei

Două avioane rusești de atac cu arme nucleare au încălcat spațiul aerian al Suediei

Avioane de luptă rusești au încălcat spațiul aerian suedez la începutul acestei luni, după ce Putin a amenințat cu acțiuni militare dacă Suedia sau Finlanda se alătură NATO, informează Daily Mail.

Patru avioane au decolat de la baza aeriană rusă din Kaliningrad: două avioane de atac Sukhoi 24 escortate de două avioane de luptă Sukhoi 27, cele două avioane de atac fiind echipate cu arme nucleare, potrivit TV4 Nyheter.

Încălcarea teritoriului suedez a durat aproximativ un minut. Forțele aeriene ale țării au lansat două JAS 39 Gripen care au făcut fotografii cu avioanele rusești,  confirmându-se că acestea erau echipate cu focoase nucleare.

„Acesta este un semnal de intimidare pentru Suedia, mesajul fiind: avem arme nucleare și am putea lua în considerare să le și folosim”, a declarat expertul strategic militar Stefan Ring pentru TV4 Nyheter.

„Acesta este un comportament neprofesionist și iresponsabil din partea rusă” a spus șeful Forțelor Aeriene Carl-Johan Edström.

Suedia nu este membru NATO, dar cooperează strâns cu alianța.

sursa: https://www.dailymail.co.uk/news/article-10668961/Russian-fighter-jets-violated-Swedish-airspace-earlier-month-equipped-NUKES.html?fbclid=IwAR1od-kLILUvWfeMNR344Y2Dr9erUHm0yIpJexY_DKAlhcS6RvcFJktBVA8

foto: adevarul.ro