You are currently viewing Care este semnificația misteriosului simbol Z?

Care este semnificația misteriosului simbol Z?

Deși nu există în alfabetul chirilic rus, litera Z a devenit simbolul războiului din Rusia.

Analiștii și experții militari au observat pentru prima dată misterioasa literă Z pictată manual pe tancurile și camioanele militare rusești localizate la granița cu Ucraina pe 19 februarie, ceea ce a dus la speculații larg răspândite.

Cea mai populară teorie folosită de experții militari este că acestea au fost scrise în funcție de zonele în care sunt staționate de obicei trupele ruse, Z fiind Zapad (vest).

Ministerul rus al Apărării nu a comentat nicio teorie, în schimb, a postat pe canalul său de Instagram că Z înseamnă Za pobedu („pentru victorie”).

În ultimele două săptămâni, Z a trecut de la un marcaj militar la principalul simbol al sustinerii publice pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.

La doar trei zile după invazie, rețeaua de stat RT a anunțat pe canalele sale de socializare că vinde marfă Z, inclusiv tricouri și hanorace, pentru a arăta sprijinul pentru trupele ruse.

De atunci, în toată țara au fost organizate de către autorități flashmob-uri, în care tineri ruși sunt văzuți purtând cămași cu simbolul Z, în timp ce își afișează sprijinul pentru război. Litera Z a fost, de asemenea, pictată pe blocurile din perioada sovietică sau afișată pe panouri publicitare stradale.

Un număr de școli au postat imagini cu copii stând într-o formație Z, gimnastul rus Ivan Kuliak a purtat însemnul Z în timp ce stătea lângă ucraineanul Kovtun Illia, medaliatul cu aur la un eveniment de la Cupa Mondială de gimnastică de la Doha.

Simbolul a avut, de asemenea, o expunere limitată în afara Rusiei. Vineri, mii de sârbi fluturând steaguri rusești și purtând litere Z au mărșăluit prin Belgrad până la ambasada Rusiei, într-o demonstrație de sprijin public pentru Moscova după invazia acesteia în Ucraina.

sursa: The Guardian

foto: nytimes.com

 

 

Lasă-ne un comentariu!