You are currently viewing Cine va aduce pacea la flancul NATO cu Rusia? Franța, India sau China?

Cine va aduce pacea la flancul NATO cu Rusia? Franța, India sau China?

Luni, 28.02.2022, ora 20.00, prof.univ.dr. Cristian Barna, realizatorul emisiunii Intelligence4ALL, va realiza pentru Publive un interviu de excepție cu Sergiu Mișcoiu, profesor de Științe Politice la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, subiectul fiind unul de actualitate: Cine va aduce pacea la flancul NATO cu Rusia?

Acest subiect este cu atât mai interesant pentru că vine într-un moment când, aparent, conflictul din Ucraina încetează pentru a face loc tratativelor dintre Rusia și Ucraina.

Așadar, urmăriți știrile din Ucraina și încercați să le înțelegeți prin alăturarea unor informații noi, unei analize a contextului geopolitic. Vă voi reda mai jos câteva dintre subiectele care vor face obiectul interviului din seară de 28.02.2022:

“În ultimele săptămâni, Emmanuel Macron este foarte activ în detensionarea conflictului  Rusia și Ucraina, fiind singurul președinte din cadrul NATO care a făcut  o vizită oficială la Moscova. Este același Emmanuel Macron care, nu demult, sugera că NATO se află „în moarte cerebrală”, un mod provocator de a acuza lipsa de coordonare politică și strategică între aliați. Despre ce moarte cerebrală a NATO vorbea Macron nu cu mult timp în urmă? Vom asista la un limbaj similar cu privire la modul în care NATO va gestiona criză militară din Ucraina? Dacă Macron nu a reușit să aducă pacea în Ucraina cine o va face? China sau India la invitația lui Putin?

Jens Stoltenberg, care s-a aflat recent într-o vizită oficială în România, a declarat că România ar putea găzdui un grup de luptă al Alianței, salutând oferta Franţei de a conduce un grup de luptă NATO în România. De ce a făcut Franța o astfel de ofertă? Care este, pentru Franța, miza coordonării acestui grup de luptă al NATO din România? Dar pentru celelalte state membre NATO? Cum interpretează celelalte state membre NATO ofertă Franței? Dar SUA, dat fiind parteneriatul strategic al României cu NATO și investițiile directe americane în baza de la Mihail Kogălniceanu sau în scutul de la Deveselu?”