You are currently viewing Cum funcționează regimul Intermittent Fasting?
intermittent fasting

Cum funcționează regimul Intermittent Fasting?

Multe diete se concentrează pe ce să mănânci, dar intermittent fasting (postul intermitent) despre care se vorbește tot mai des în ultimul timp, se referă la momentul în care mănânci (când).

Cu postul intermitent, mănânci doar într-o anumită perioadă. Postul pentru un anumit număr de ore în fiecare zi sau consumul unei singure mese în câteva zile pe săptămână vă pot ajuta corpul să ardă grăsimile. Și dovezile științifice indică, de asemenea, unele beneficii pentru sănătate.

Omul de știință de la Johns Hopkins, Mark Mattson, a studiat postul intermitent timp de 25 de ani. Conform opiniei acestuia, corpurile noastre sunt astfel formate încât pot rămâne fără mâncare multe ore, câteva zile sau sau chiar mai mult.

În vremurile preistorice, înainte ca oamenii să învețe să cultive pământul, ei erau vânători și culegători care au evoluat pentru a supraviețui și a prospera perioade lungi de timp fără să mănânce, având nevoie de mult timp și energie pentru a vâna și a aduna nuci și fructe de pădure.

Există mai multe moduri diferite de a face postul intermitent, dar toate se bazează pe alegerea unor perioade regulate de timp pentru a mânca și a posti. De exemplu, ați putea încerca să mâncați numai pe o perioadă de opt ore în fiecare zi și să postiți pentru restul. Sau ați putea alege să mâncați doar o masă pe zi, două zile pe săptămână.

Mattson spune că după orele fără mâncare, organismul își epuizează rezervele de zahăr și începe să ardă grăsimile, numind acest proces comutare metabolică.

„Dacă cineva mănâncă trei mese pe zi, plus gustări, și nu face mișcare, atunci de fiecare dată când mănâncă, consumă acele calorii și nu își arde depozitele de grăsime”, spune Mattson.

Postul intermitent funcționează prin prelungirea perioadei în care corpul tău a ars caloriile consumate în timpul ultimei mese și începe să ardă grăsimi.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe postul intermitent. Odată ce obțineți aprobarea lui sau ei, practica efectivă este simplă. Puteți alege o abordare zilnică, care limitează alimentația zilnică la o perioadă de șase până la opt ore în fiecare zi. De exemplu, puteți alege să încercați postul 16/8: mâncați timp de opt ore și postiți timp de 16 ore.

O altă abordare, cunoscută sub numele de abordarea 5:2, presupune să mănânci în mod regulat cinci zile pe săptămână, pentru celelalte două zile te limitezi la o masă de 500-600 de calorii. Un exemplu ar fi dacă ați alege să mâncați în mod normal în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilelor de luni și joi, care ar fi zilele cu o singură masă.

Perioadele mai lungi fără alimente, cum ar fi perioadele de post de 24, 36, 48 și 72 de ore, nu sunt recomandate. Dacă stai prea mult timp fără să mănânci, corpul înceape să stocheze mai multe grăsimi ca răspuns la foame.

În timpul orelor în care nu mănânci, sunt permise apa și băuturile fără calorii, cum ar fi cafeaua neagră și ceaiul.

Unii oameni ar trebui să evite postul intermitent:

  • Copii și adolescenți sub 18 ani;
  • Femeile însărcinate sau care alăptează;
  • Persoanele cu diabet zaharat sau probleme de zahăr din sânge;
  • Cei cu antecedente de tulburări de alimentație.

„În timpul postului intermitent se întâmplă multe lucruri care pot proteja organele împotriva bolilor cronice precum diabetul de tip 2, bolile de inimă, tulburările neurodegenerative legate de vârstă, chiar și bolile inflamatorii intestinale și multe tipuri de cancer”, spune el.

Iată câteva beneficii ale postului intermitent pe care cercetările le-au dezvăluit până acum:

  • Gândire și memorie: studiile au descoperit că postul intermitent stimulează memoria de lucru la animale și memoria verbală la oamenii adulți;
  • Sănătatea inimii: postul intermitent îmbunătățește tensiunea arterială și ritmul cardiac în repaus, precum și alte măsurători legate de inimă;
  • Performanța fizica: cei care au postit timp de 16 ore au prezentat pierderi de grăsime menținând în același timp masa musculară;
  • Diabetul și obezitatea: în șase studii scurte, oamenii adulți obezi au slăbit prin post intermitent;
  • Sănătatea țesuturilor

sursa info: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/intermittent-fasting-what-is-it-and-how-does-it-work

foto: gulfnews.com