You are currently viewing Cum ne apără scutul de la Deveselu?

Cum ne apără scutul de la Deveselu?

Mica localitate aflată în sudul Caracalului a devenit un punct fierbinte pe harta de negocieri dintre SUA-NATO și Rusia, în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei, informează Spotmedia.com

În urmă cu un deceniu, România și SUA au semnat un acord în urma căruia baza aeriană de la Deveselu a fost aleasă pentru a începe construirea unui centru de interceptare și distrugere a rachetelor balistice “Aegis Ashore”.

Scutul de la Deveselu, operațional din 2016, are ca rol apărarea în fața oricărui atac desfășurat asupra Europei cu rachete balistice. Printr-o rețea de radare rachetele balistice sunt detectate, iar în câteva secunde pot fi lansate proiectile SM-3 pentru a le distruge.

Sistemul de apărare se coordonează și cu sistemele mobile, aflate pe vase de război, care la rândul lor pot lansa proiectile antirachetă.

Interceptoarele SM-3 (Standard Missile 3) au un scop exclusiv defensiv. Acestea nu poartă focoase explozive şi se bazează doar pe energia cinetică pentru a ciocni şi a distruge rachetele balistice inamice. Rachetele SM-3 au o autonomie de 500 de km şi o viteză maximă de 9,600 de km/h.

Vladimir Putin consideră că sistemul de apărare antirachetă din România și cel din Polonia reprezintă o amenințare la adresa Rusiei – ceea ce este complet neadevărat”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, într-o intervenție la CNN.

“Este un nonsens să afirmi că un centru pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci vizează posibile amenințări cu rachetă provenite din afara spațiului euroatlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia”, a mai spus șeful diplomației române.

Pe de altă parte, SUA și NATO, în răspunsurile trimise Rusiei, au fost de acord, ca pentru detensionarea situației din estul Ucrainei, baza de la Deveselu să poată fi inspectată de reprezentanți ai Moscovei. 

 

foto: ro.wikipedia.org