You are currently viewing Prima fotografie din lume
prima fotografie din lume

Prima fotografie din lume

Astăzi, 19 august, este Ziua internațională a fotografiei. În prezent, tehnologia digitală aflată la îndemână oricui permite realizarea fotografiilor de către fiecare dintre noi, în orice moment. Dar cum a evoluat fotografia de-a lungul timpului?

Cuvantul “fotografie” provine din limba greacă şi înseamnă “ a desena cu lumină”, deci rădăcina cuvântului provine din timpuri străvechi, când Aristotel a observat că în momentul în care se realizează o gaură într-o cutie, pe peretele opus acesteia se formeaza o imagine răsturnată.

Însă, prima gravură foto a fost o imagine produsă în 1822 de inventatorul francez Nicephore Niepce, care din păcate a fost distrusă mai tarziu într-o încercare de a a o expune pe hârtie. In 1826, Niepce a creat prima fotografie ce s-a păstrat, intitulată ”Vedere de la fereastra”.

Fotografia reprezintă peisajul pe care francezul Niépce îl vedea de la fereastra casei sale. În partea stângă se observa o clădire și un copac, în dreapta o altă clădire, iar în centru un hambar.

Fotografia a avut nevoie de timp pentru a se dezvolta și pentru a intra în societate, fiind  perfecționată de-a lungul timpului.

În 1947 a apărut tehnica fotografiei instantanee sub numele Polaroid, primele fotografii făcute au fost alb-negru, iar din 1962 s-a început realizarea pozelor instant color.

În 1977 s-a construit primul aparat foto digital de către Kodak, abia în anul 1990 lansandu-se primul SLR digital disponibil în comerț. De la acest moment, istoria fotografiei s-a schimbat pentru totdeauna, in prezent, datorita tehnologiei existente,  fotografia reprezentand cel mai utilizat mod de exprimare, in special pe retelele sociale.

Curiozități din lumea fotografiei:

  • Primul telefon dotat cu cameră foto a fost modelul Sharp și a fost lansat în Japonia în luna noiembrie a anului 2000;
  • Cel mai scump aparat de fotografiat din istorie a fost modelul Leica 1923 O-Series, care a fost vândut la o licitație cu suma de 2.790.000 de dolari;
  • În anii ’70, la nivel mondial, firma Kodak deținea 90% din vânzările de filme foto.

sursa: photobooths.ro

Lasă-ne un comentariu!