You are currently viewing De ce mint oamenii?
Crossroads road sign. Pointer to the right Truth, but Lies left. Choice concept

De ce mint oamenii?

„Aș vrea să merg, dar sunt ocupat” este codul pentru „Aș preferă să fiu acasă pe canapea” sau „Îmi pare rău, am uitat să răspund” înseamnă de fapt,  „Îmi pare rău, te-am evitat”. Acestea sunt minciuni nevinovate sau „minciuni lipsite de importanță pe care cineva le spune pentru a evita rănirea altei persoane”, potrivit dicționarului Merriam-Webster. Nu înseamnă că am un fel de plăcere din a fi necinstit. Sunt pur și simplu politicos, nu?

Ei bine, mulți experți nu ar fi de acord. Ar spune că motivele unor astfel de răspunsuri merg dincolo de motivul a fi politicos.

Robert Feldman, Profesor dr. în  psihologie la Universitatea din Massachusetts Amherst, studiază „înșelăciunea verbală”. Cel mai mare motiv pentru care oamenii sunt necinstiți este că „minciună este o tactică socială foarte eficientă”. El adaugă: „Oamenii nu se așteaptă să fie mințiți; așteptarea este că aud adevărul de la alțîi și astfel li se permite oamenilor care mint să scape de multe ori”.

Feldman explică șapte motive pentru care oamenii învârt adevărul pe degete, de la a spune minciuni nevinovate la minciuni patologice.

1.Să măgulească oamenii

Feldman spune că lingușirea este una dintre cele mai frecvente forme de înșelăciune, ceea ce nu pare foarte surprinzător. De câte ori oamenii îți spun „Fii sincer!” când le spui că îți place nouă lor tunsoare? Oamenii sunt sceptici cu privire la lingușire, deoarece știu că aprecierea nu este întotdeauna sinceră. Poate că cineva îți face un compliment fals pentru a se împrieteni cu ține, pentru a te convinge să le faci o favoare, să te facă să ai încrede în ei și multe altele.

2.Pentru a evita stinghereala

Este usor sa le spui prietenilor apropiați că ai prefera să rămâi acasă în pijamale decât să iesi la un bar vinerea seara. “Dar când vine vorba de oameni cu care nu mă simt la fel de confortabil, voi merge cu vechiul: aș vrea să pot merge, dar sunt ocupat”. Feldman spune că minciună pentru a evita stinghereala revine la dorința de a fi plăcut de alțîi și de a nu dezamăgi pe nimeni. Sună bine.

3.Pentru a-i influența pe ceilalți

„Oamenii mint pentru a-i determina pe ceilalți să facă ceea ce ei doresc”, spune Feldman. El folosește exemplul unui vânzător. Să presupunem că vânzătorul urmăreste să vândă un demachiant facial. S-ar putea arată absolut fascinat de el, spunând că a avut acnee toată viața și nimic nu a funcționat pentru a-i curată tenul până când nu au găsit acest produs, sfântul graal al produselor de curățat pentru față. I-a schimbat viața. Și o poate schimbă pe a ta. Este adevărat? Probabil că nu. Este o tactică eficientă? De multe ori da.

4.Pentru a evita un rezultat negativ

Gândiți-vă la un copil care a spart un pahar, spune Feldman. Când părintele întreabă dacă el l-a spart, probabil că va spune nu, chiar dacă este o minciună evidentă. „Pe măsură ce îmbătrânim, învățăm să fim mincinoși mai buni”, spune Feldman, ceea ce înseamnă că oamenii continuă să mintă pentru a se proteja, dar este mult mai greu să știm sigur că sunt necinstiți. Oamenii vor minți și pentru a-i proteja pe ceilalți, că și cum fratele mai mare al copilului spune că a văzut câinele spărgând paharul, chiar dacă știe că fratele lui a făcut-o.

5.Pentru a obține un rezultat pozitiv

Feldman spune că oamenii pot minți pentru a obține un rezultat pe care și-l doresc pentru ei sau pentru alțîi. Supraestimarea experienței într-un CV sau într-un interviu de angajare este un mod clasic în care oamenii mint pentru a obține ceea ce doresc. Același lucru este valabil și pentru o persoană care încearcă să-și ajute prietenul să fie angajat la compania lor. Cine nu își dorește un prieten în birou?

6.Pentru a te face să arăți mai impresionant

„Oamenii vor că ceilalți să îi placă, să îi admire, să fie impresionați de ei”, spune Feldman. „În unele cazuri, o persoană poate dori chiar să intimideze alte persoane”. Un manager, de exemplu, ar putea exagera succesele anterioare pentru a-i împiedica pe colegi să-i conteste deciziile.

7.Pentru a menține o minciună anterioară

Minciunile au un efect de bulgare, spune Feldman. “Dacă inițial minți despre ceva neînsemnat, pentru a menține acea minciună trebuie să minți din ce în ce mai mult.”

Nicio minciună nu este prea mică pentru a fi prins în plasa, sau minciună are picioare scurte, așa cum este vorba la noi, de aceea să fii onest este cel mai indicat comportament.

Sursa: https://www.health.com/mind-body/why-do-people-lie

Sursa foto: particle.scitech.org.au

 

Lasă-ne un comentariu!