You are currently viewing De ce nu se administrează iodura de potasiu persoanelor peste 40 de ani?
Iodura de Potasiu

De ce nu se administrează iodura de potasiu persoanelor peste 40 de ani?

Iodura de Potasiu este un medicament (o pastilă) care poate fi utilizată ca metodã de protecţie în situații de urgență nuclearã care implică emisie de iod radioactiv.

Iodura de Potasiu conține iod stabil (neradioactiv). Iodul stabil (Iodura de Potasiu) încarcã tiroida cu iod stabil şi ajutã astfel la
prevenirea absorbției iodului radioactiv de către glanda tiroidă.

Iodura de Potasiu funcționează numai pentru a preveni absorbția iodului radioactiv în glanda tiroidă. Cele mai multe situații de urgenţe radiologice sau nucleare pot implica şi alte tipuri de radiații și nu doar iodul radioactiv. Iodul radioactiv este cel mai frecvent intalnit în incidentele care au loc la centralele nucleare.

Iodura de Potasiu oferă doar protecție limitată pentru situații și populații specifice:
* Protejează numai împotriva iodului radioactiv și nu protejează împotriva altor tipuri de radiații;
* Protejează doar tiroida şi nu protejează alte părți ale corpului;
* Nu este un tratament și nu poate inversa daunele deja făcute tiroidei.

Glanda tiroidă nu poate face diferența dintre iodul ne-radioactiv și iodul radioactiv. Le va absorbi pe ambele. Iodura de Potasiu funcționează prin menținerea iodului radioactiv în afara glandei tiroide, unde poate provoca leziuni. Când unei persoane i se administreazã Iodura de Potasiu, tiroida acestuia absoarbe iodul stabil (ne-radioactiv) din medicament. Astfel, tiroida devine încãrcatã și nu mai poate absorbi iod pentru o perioadã de aproximativ 24 de ore.

Conform recomandãrilor Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii se acordă prioritate anumitor grupuri din populaţie în funcție de vârstă, aceata fiind factorul principal pentru determinarea riscului de cancer tiroidian indus de iodul radioactiv.
* Copiii (incluzând şi copiii alăptaţi) sunt cei mai sensibili la acest tip de expunere şi prezintă cel mai mare risc de contaminare.
* Persoanele tinere (ȋntre 18 şi 40 de ani) sunt mai puţin sensibile la acest tip de radiaţie faţă de copii.
* Femeile ȋnsărcinate sunt o categorie de risc, deoarece iodul radioactiv poate traversa placenta şi poate afecta fetusul ȋn dezvoltare.
* Femeile care alăpteazã.
În cazul adulţilor cu vârsta peste 40 de ani nu este recomandabilă administrarea de Iodurã de Potasiu, riscul de a dezvolta cancer tiroidian fiind redus la aceasta categorie de vârstă, iar riscul de reacţii adverse este mult mai mare.
Excepţie fac situaţiile ȋn care autorităţile anunță un nivel ridicat de expunere (suficient de mare pentru a distruge tiroida) sau persoanele din această categorie fac parte din echipaje de intervenție cu expunere posibil mare la radiaţii.

IMPORTANT!
Iodura de Potasiu se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear!
Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și prin alte metode puse la dispoziţie de autorităţile de protecție civilă.

Iodura de Potasiu nu trebuie luatã preventiv, inainte de o posibilã expunere la iod radioactiv!

sursa si materialul integral: https://insp.gov.ro/wp-content/uploads/2022/04/Material-informativ-pentru-populatie-administrarea-comprimatelor-de-Iodura-de-Potasiu.pdf

 

Lasă-ne un comentariu!