You are currently viewing Depresia reactivă – cum o recunoaştem?
depresie

Depresia reactivă – cum o recunoaştem?

Oricine poate suferi de depresie, indiferent de sex, vârstă, pregătire intelectuală sau nivel socio-economic. Totul este să ştim cum să răspundem la factorii de stres care declanşează depresia, reacţia emoţională depinde însă de fiecare persoană în parte.

Cea mai întâlnită formă de depresie atât la adulţi cât şi la tineri este depresia reactivă.

Ca simptome specifice ale depresiei reactive întâlnim dispoziţia depresivă, iritabilă, irascibilitatea, nervozitatea sau scăderea pragului de toleranţă la frustrare. Bolnavul poate să zâmbească sau chiar să nege schimbarea de dispoziţie, dar se plânge în schimb de dureri persistente (cel mai frecvent întâlnite fiind durerile de spate) care nu cedează la antalgice şi care, de obicei, nu au o cauză fiziologică sau de alte suferinţe somatice.

La fel, poate să prezinte accese de plâns sau, dimpotrivă, să acuze incapacitatea de a simţi emoţiile. Manifestările psihologice asociate sunt exprimate prin lipsă de încredere în propria persoană, cu stimă de sine scăzută, indecizie, scăderea capacităţii de concentrare, retracţie socială, gândire pesimistă, auto-învinovăţire. Pot să apară senzaţia de oboseală, agitaţie, modificări de greutate corporală, tulburări de somn, tulburări de dinamică sexuală.

În cazul depresiei reactive, se recomandă psihoterapia. De asemenea, este esențială eliminarea și gestionarea factorilor care au declanșat depresia.

sursa informatii: evz.ro

articol integral aici: https://evz.ro/la-sfat-cu-psihiatrul-depresia-reactiva.html

sursa foto: Playtech.ro