You are currently viewing Pui de leu cu o vechime de 28.000 de ani găsit perfect conservat în Siberia

Pui de leu cu o vechime de 28.000 de ani găsit perfect conservat în Siberia

Un pui de leu cu o vechime de 28.000 de ani a fost găsit perfect conservat,  înghețat  într-o peșteră din Siberia.

Chiar și mustățile sale sunt intacte. Puiul de leu din peșteră pare că doarme și o simplă atingere ar putea să îl trezească. Blana aurie a puiului este mată și acoperită cu noroi, dar nedeteriorată. Dinții, pielea, țesuturile moi și organele sunt mumificate, dar intacte. La aproximativ 28.000 de ani de la dispariție, ghearele sunt încă suficient de ascuțite pentru a înțepa degetul unuia dintre oamenii de știință care studiază acest remarcabil și unic specimen conservat în permafrost.

Simba siberiană, denumită Sparta, a fost unul dintre cei doi pui de leu din familia felinelor mari dispărute, care obișnuiau să cutreiere pe tot cuprinsul emisferei nordice. Puii au fost găsiti în 2017 și 2018 de către vânătorii de colți de mamut de pe malurile râului Semyuelyakh din Extremul Orient al Rusiei .

Inițial, s-a crezut că cei doi pui erau frați, deoarece au fost găsiți la doar 15 metri distanță unul de celălalt, dar un nou studiu a constatat că diferă ca vârstă cu aproximativ 15.000 de ani. Boris, așa cum este cunoscut cel de-al doilea pui, are 43.448 de ani, conform datării cu carbon.

“Sparta este probabil cel mai bine conservat animal din epoca glaciară găsit vreodată și este aproape nedeteriorat, în afară de faptul că blana este cam zbârlită. Ea și-a păstrat chiar și mustățile. Boris este ceva mai deteriorat, dar totuși destul de bine conservat”, a spus Love Dalen, profesor de genetică evolutivă la Centrul pentru Paleogenetică din Stockholm, Suedia, și autor al unui nou studiu dedicat puilor.

Ambii pui aveau între 1-2 luni când au pierit, conform studiului. Nu este clar cum au murit, dar Dalen și echipa de cercetare,care include oameni de știință ruși și japonezi, au spus că nu există semne că ar fi fost uciși de un prădător.

sursa: https://cnn.it/2WTiv08

#eraglaciara #stiinta #siberia