You are currently viewing Mai avem timp de literatură?

Mai avem timp de literatură?

Isabela Bănescu ştie deja să imprime naraţiunii un ton şi să-l menţină până la final, pe dedesubtul unei poetici a fragmentării” (Răzvan Voncu în România Literară /nr.23/2017)

Scritorul lasă ca mărturie a trecerii sale prin lume opera sa. Dar scrisul este o mașinărie care îl consumă, fizic şi psihic, dincolo de jocul intelectual plăcut. Cât costă să rămâi, în scrierile tale sincer faţă de tine însuţi, neînfrânt, în pofida tuturor încercărilor la care te supune viaţa? Mai ales că trăim acum sub amenințarea unui conflict căruia îi simțim răsuflarea mai mult ca niciodată. Mai avem timp de literatură? Este astăzi scrisul un mecanism canibal ? Răspunsul îl veţi afla urmărind emisiunea VĂZUL INIMII de mâine, 04.05.2022, pe Publive TV.

Evelyne Croitoru, realizatoarea emisiunii

DESPRE ISABELA ROBU

Licenţiată în Filologie cu un Master Studii Literare – promoția 2018, în cadrul Universității Bucureşti.

Debutul literar are loc în Mai 2017, în nr. 23 al revistei România Literară, când este publicat un fragment din romanul Mama tuturor pietrelor, aprecierile purtănd semnătura criticului Răzvan Voncu.

Publică volumele:

Mama tuturor pietrelor – roman, Ianuarie 2018, Editura Betta, București; om aproximativroman, Editura Betta, București, Martie 2019; Turnul orbilor – proză scurtă, Editura Junimea, Iași, 2021; Angoase – poezie, debut, Editura Eikon, București, Mai 2022

Premiul special al juriului – proză scurtă premiată la Concursul Național de Proză „Nicole Velea”, 2017; Premiul publicului în Concursul de poezie KONKU, organizat de Literaturitate, 2017; Premiul „Cea mai bună poezie de dragoste” în Concursul organizat de Editura Art Creativ, ianuarie 2018; Mențiune la Concursul de poezie „Radu Cârneci” – 2018; Locul II la Concursul de Proză Scurtă „Nicolae Velea”, 2018; Locul III la Concursul Național de Creație Literară „Ion Creangă”Povești, ediția a XXVI-a, 2019; Locul II la Concursul Național de Proză „Ioan Slavici” organizat de Revista Tribuna, ediția a VIII-a, 2020; Mențiune la Concursul de poezie „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a XV-a, 2022.

Textele și poezia îi sunt publicate în Antologii colective ( Ex: Kiwi. Sosiri/Plecări 2021, Editura Polirom) și în publicații literare (Ex: România literară, Vatra, Tribuna, Vatra Veche, Cronica Timpului, Arena Literară, Rotonda Valahă, Banchetul).

Începând din anul 2021 a urmat un curs de scriere literară coordonat de Marius Chivu și Florin Iaru, apoi un curs de scriere povești, coordonat de Florin Alexandru Bican și a participat la o serie de întâlniri Creative Writing Sunday, organizate de Revista de povestiri.

Opinii critice

”Isabela Bănescu ştie deja să imprime naraţiunii un ton şi să-l menţină până la final, pe dedesubtul unei poetici a fragmentării” (Răzvan Voncu în România Literară- articol de debut.)

Om aproximativ și Mama tuturor pietrelor, romanul de debut formează un diptic. Una este cartea bunicului, cealaltă cartea bunicii, una o istorie-document, un antiroman, cealaltă, o istorie ficționalizată. În aceste oglinzi paralele ale propriei conștiințe, adevărul vieții accede la revelația istoriei și a literaturii. Aproximațiile vizează limitele înțelegerii în absolut, convingerile Isabelei Brănescu luând forma unui discurs, deopotrivă, empatic și aprehensiv. Este modul în care scrie o istorie, scriindu-și propria istorie.” (Ana Dobre)

(în romanul Mama tuturor pietrelor) adresându-se direct cititorilor: “Povestea aceasta nu trebuie citită cu tristeţe, nu este pe acest pământ bucurie mai mare decât cea pe care o adună mamele în spatele pleoapelor”, adică lacrimile pe care le transformă în pietre (nestemate), de pe brăţara de argint prezentată iniţial – o legătură de fapte, evenimente, impresii, imagini bucurii şi tristeţi – aşa cum a fost viaţa unor oameni de pe acele meleaguri şi din acele timpuri”.

Acesta este firul călăuzitor din romanul Isabelei Brănescu, de fapt un parcurs sub forma unei spirale, fiindcă personajele se împlinesc odată cu faptele lor de bine.

O carte gândită temeinic şi structurată cu măsură, scrisă cu talent, sensibilitate şi dăruire, care anunţă un parcurs de succes deplin. (Ion C. Ştefan)

isabela robu

Isabela Branescu - Turnul_Page_2

Lasă-ne un comentariu!