You are currently viewing Menirea scriitorului român din diaspora
MIHAELA CRISTESCU

Menirea scriitorului român din diaspora

MIHAELA CRISTESCU, NODURI LITERARE

 Care este menirea scriitorului din diaspora? Se poate afirma scrisul românesc în afara țării? Cât este de importantă cercetarea acestui spațiu de creație pentru a fi repoziționat în raport cu patrimoniul cultural românesc? La aceste întrebări și la altele, la fel de fierbinți, ne va răspunde invitata mea, scriitoarea și promotorul cultural Mihaela Cristescu. Nu ratați emisiunea VĂZUL INIMII din această seară începând cu ora 19.00.

Mihaela Cristescu este poetă, prozatoare și promotor cultural de origine română, trăiește în Sidney, Australia. S-a născut în Bucureşti, a urmat Liceul de Matematică şi Fizică nr. 3 din capitală. Prin bunăvoinţa domnului Anton Chevorchian, profesorul de limba şi literatura română, a cunoscut pe  Şerban Cioculescu, Octavian Paler sau Alexandru Paleologu în cadrul Cercului de Estetică unde a citit pe Shakespeare, Tolstoi şi Blaga. Apoi a urmat întâlnirea cu scrierile lui Mircea Eliade. A urmat Politehnica la dorinţa tatălui de a păstra meseria în familie, apoi a urmat Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine de la Universitatea „Spiru Haret”, anul 2000 şi Masteratul, în anul 2006.

În anul 2005 a publicat volumul de poezie  Noduri, la Constanţa. Legătura creată în timpul facultăţii cu cadrele didactice de la Universtate a dus la o colaborare ulterioară, ca asistent în cadrul Cursului practic de Limba Engleză. În anul 2009 s-a stabilit împreună cu familia în Sidney, Australia.

La un an de la intrarea pe teritoriul australian, seria de şapte poezii scurte intitulate Sacred a fost premiată de NWG (New Writers Group, Parramatta – premiul al III-lea. Poeziile au fost publicate în revista anuala ZINEWEST10. Sacred cuprinde titlurile: In Illo Tempore, Cipher, Hierophany, Ab Initio, Axis Mundi, Conjugal, Imago Mundi – concepte folosite de Mircea Eliade în lucrările sale. Publicarea poeziilor de limbă engleză a continuat în anul 2011, (prin lucrarea Ripples, ZINEWEST11, Sydney, Australia, 2016 prin lucrarea The Door and the Glasses, ZINEWEST16, precum şi prin alte poezii publicate în Antologiile NEW Writers’ Group – Western Sydney Writers 2010 – 2019. Pentru anii 2013-2020 a fost invitată de către editorul ZineWest să colaboreze la redactarea revistei din poziția de Guest Editor.

 Colaborează la reviste virtuale precum Romanian VIP, Phoenix Magazine, Singur, Colecţionarul, Conexiuni Creştine Contemporane, Confluenţe Literare (fost Confluențe Româneşti), Totpal’s Daily News, Armonii Culturale şi a fost selecţionată pentru publicare în cadrul Antologiei Scriitorilor Români din Întreaga Lume 2011 (editie româno-engleză), 2012 (ediţie româno – franceză), 2013 (ediție româno-germană), 2014 (ediție româno – italiană), 2015 (ediție româno-greacă), respectiv Românii sunt deștepți, talentați și elevați, 2013, 2014 – STARPRESS, d-na Ligya Diaconescu. Se adaugă în anul 2014 o scurta colaborare cu STARPRESS în Antologia Limba noastra cea română. În anul 2016 – STARPRESS îi publică un interviu în lucrarea Doamne ale scrisului românesc. Marius Chelaru în revista POEZIA – Iasi, sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania, i-a publicat o serie de poezii recente – 2015, 2020.   Colaborează la antologia de poezie a d-nei Valentina Bisog Becart intitulată Dincolo de cuvânt, 2012, precum și la antologia Meridiane lirice a d-lui George Stroia, 2012. Anul 2012 a însemnat și prefața volumului de poezie Drum al d-nei Lygia Diaconescu (Extraordinara normalitate în „Drumul” poetei Ligya Diaconescu) și cuvântului de lector publicat în volumul de poezie Sub semnul timpului al d-nei Valentina Bisog Becart (Dimensiunea contemporană a timpului în viziunea Valentinei Bisog Becart).

În luna ianuarie a anului 2012, Editura Sfantul Ierarh Nicolae i-a publicat volumul de proză scurtă intitulat Douăsprezece Hierofanii (lansarea a avut loc în luna aprilie 2012 la Consulatul General al României din Sidney), în limba română. În luna iunie 2012 a obținut premiul I la secțiunea Poezie și premiul al II-lea la secțiunea Proză din cadrul concursului STARPRESS 2012. Același concurs, anul 2014 a venit cu încă două premii întâi la secțiunile amintite.

Poezia Mihaelei Cristescu invită la liniște și meditație: “în liniștea nopții,/ foaia de hârtie/ pe care/ am îndoit⁠-⁠o/ a creat decibeli/ fără precedent/ pentru casa/ ascunsă în întunericul/ neclintit/ al somnului” (“intelectualism”). Uneori este abstractă, curată, ca o ecuație matematică: “caught/ între suflet și stern,/ along the shape/ of patience” (“from upstairs”). Alteori e o invitație la redescoperirea unei vieți interioare, un pas către arhetipurile care ne alcătuiesc ființa: “această minunată/ poveste/ a începutului de veac/ personal” (“illud tempus”). “Archetypes: in Code⁠-⁠Mixing Poetry” este o carte scrisă cu talent, rafinament și propune un exercițiu stilistic mai rar întâlnit la noi, acela de a realiza un melanj între limbi diferite în cadrul aceluiași poem. Într⁠-⁠o lume hibridă, poezia devine și ea hibridă. Nu numai că e din ce în ce mai greu de diferențiat față de celelalte genuri literare, dar, iată, începe să permită folosirea mai multor limbi pentru a-și mări capacitatea de a transmite cât mai mult din subtilitatea creatoare a poetului. (Andrei Velea, scriitor)

Partener și organizator al evenimentelor românești de la State Library of New South Wales –  2014 – 2019, în cadrul Multicultural March – Sydney, Australia si alte activitati literare in aceasta perioada. Cine a participat?

2014

Ȋn anul 2013, Editura Sf. Ierarh Nicolae a publicat volumul meu de poezie intitulat Viaţa ca ritm, o culegere de poezii și prozǎ scurtǎ, ȋn limbile romȃnǎ și englezǎ, evidenţiate prin relaţia lor istorica, limba latinǎ.  Unde ați lansat volumul?

 

Lansarea acestui din urma volum s-a realizat in cadrul evenimentului Four Romanian Writers in Sydney, din 18 martie 2014, la Biblioteca Nationala a statului New South Wales, Australia.

Pentru anul 2014 mentionez, in primul rand colaborarea cu Loredana Tudor Tomescu in volumul sau de poezii Trenul de dantela, Editura Zip.

 

2013 – Versuri publicate in volumul al 4-lea Simbioze lirice, Dna Rodica Lupu si Dnul George Roca.

Anul 2014, 2016, noi volume? Și colaborări noi cu revista Moldova literară?

(In luna noiembrie 2014, Editura Sf. Ierarh Nicolae a publicat sub semnatura mea, volumul de poezie intitulat Generative Fortresses, ilustrații Luminița Șerbănescu, Ottawa, Canada.

Lansarea acestui volum a  avut loc loc la State Library of NSW pe data de 27 martie 2014, în cadrul evenimentului Letters of Poetry.

 In luna mai a anului 2015 poezia intitulata The Flood a fost publicata in Cordite Poetry Review – Cordite 50, Sydney, Australia de către John Tranter & Kent MacCarter.

În anii 2015 și 2016 – colaborare cu revista Moldova literară.)

 2016

 In luna noiembrie 2015, Editura Sf. Ierarh Nicolae a publicat sub semnatura mea, volumul de poezie intitulat The IT Solander, ilustrații Adrian Pora, Canada, cuvânt de prezentare Dna Anamaria Beligan.

Lansarea acestui volum a  avut loc loc la State Library of NSW pe data de 26 martie 2016, în cadrul evenimentului Romanian Rhythm in Sydney.

 2017

Lansarea Antologiei de Poezie și Proză Româno-Australiană intitulată Pounding the Pavement (vol1), State Library of NSW, 25 martie 2017, Editori Mihaela Cristescu si Sue Crawford.

2018

Lansarea Antologiei de Poezie și Proză Româno-Australiană intitulată On the Wallaby Track, (vol2),State Library of NSW, 24 martie 2018, Editori Mihaela Cristescu si Sue Crawford.

Colaborare cu revista din Austria, Words and Worlds.

2019

Lansarea Antologiei de Poezie și Proză Româno-Australiană intitulată 38 Romanian and Australian Perspectives Between Dusk and Dawn, (vol3), State Library of NSW, martie 2019, Editori Mihaela Cristescu si Sue Crawford.

Colaborare cu revista Double Dialogues, (Australia, Canada).

La editura eLiteratura apare volumul meu de versuri: Archetypes in Code-Mixing Poetry, editor Vasile Poenaru

______________________________________________________________________________

2020

Lansarea Antologiei de Poezie și Proză Româno-Australiană intitulată 41 Arguments Avant la Lettre,  (vol4), State Library of NSW, martie 2020, Editori Mihaela Cristescu si Sue Crawford.

La editura Sf Ierarh Nicolae a aparut volumul meu de poezie in limba engleza intitulat The Way You Dare.

______________________________________________________________________________

2021

Lansarea Antologiei de Poezie și Proză Româno-Australiană intitulată Nine Thousand Miles Away,  (vol5), State Library of NSW, martie 2021, Editori Mihaela Cristescu si Sue Crawford.

La editura eLiteratura apare volumul meu de versuri: The Death of My Australian Foreigner editor Vasile Poenaru

2022

Lansarea Antologiei de Poezie și Proză Româno-Australiană intitulată Stay A While,  (vol6), State Library of NSW, martie 2022, Editori Mihaela Cristescu si Sue Crawford.

Colaborare AALITRA, Dna Cristina Savin – interviu publicat online

2023

Vol 7 al Romanian/Australian Anthology – Street Musicians, deja tiparita

 

Lasă-ne un comentariu!