You are currently viewing Misiunea DART a NASA, primul test de apărare planetară

Misiunea DART a NASA, primul test de apărare planetară

După 10 luni de zbor prin spațiu, DART (Double Asteroid Redirection Test), prima demonstrație de tehnologie de apărare planetară, și-a lovit cu succes ținta, aceasta fiind prima încercare a NASA de a mișca un asteroid în spațiu.

Ca parte a strategiei globale de apărare planetară a NASA, impactul DART cu asteroidul Dimorphos demonstrează o tehnică de atenuare viabilă pentru protejarea planetei de un asteroid sau de o cometă.

DART a vizat asteroidul Dimorphos, un corp mic de 160 de metri în diametru ce orbitează în jurul unui asteroid mai mare, de 780 de metri, numit Didymos. Niciunul dintre asteroizi nu reprezintă o amenințare pentru Pământ.

„În esență, DART reprezintă un succes fără precedent pentru apărarea planetară, dar este și o misiune de unitate cu un beneficiu real pentru întreaga umanitate”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA. „Pe măsură ce NASA studiază cosmosul și planeta noastră natală, lucrăm, de asemenea, pentru a proteja acea casă, iar această colaborare internațională a transformat science-fiction în realitate științifică, demonstrând o modalitate de a proteja Pământul.”

Călătoria unică a misiunii a confirmat că NASA poate naviga cu succes într-o navă spațială pentru a se ciocni în mod intenționat de un asteroid cu scopul de a-l devia, o tehnică cunoscută sub numele de impact cinetic.

Echipa de investigație va observa acum Dimorphos folosind telescoape de la sol pentru a confirma că impactul DART a modificat orbita asteroidului în jurul lui Didymos. Cercetătorii se așteaptă ca impactul să scurteze orbita lui Dimorphos cu aproximativ 1%, sau aproximativ 10 minute.

„Apărarea Planetară este un efort de unificare la nivel global care afectează pe toți cei care trăiesc pe Pământ”, a spus Thomas Zurbuchen, administrator asociat pentru Direcția Misiune Științifică de la sediul NASA din Washington. „Acum știm că putem ținti o navă spațială cu precizia necesară pentru a impacta chiar și un corp mic în spațiu. Doar o mică schimbare în viteza sa este tot ce avem nevoie pentru a face o diferență semnificativă în calea pe care o parcurge un asteroid.”

sursa: https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-dart-mission-hits-asteroid-in-first-ever-planetary-defense-test

Lasă-ne un comentariu!