You are currently viewing Ovidiu Pecican, „creator de lumi dense şi vii în proză”
ovidiu pecican

Ovidiu Pecican, „creator de lumi dense şi vii în proză”

Astăzi vom cunoaște împreună o voce importantă din Ardeal, pe domnul Ovidiu Pecican, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, scriitor, publicist, realizator de emisiuni TV. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Ovidiu Pecican – a fost distins, de curând, la Tg.Jiu cu Premiului Special al Juriului Uniunii Scriitorilor din România pentru apariții editoriale din anul 2021, pentru volumul  “Românii și Europa mediană/ Contribuții la tipologia culturală a Europei”, Ed. Polirom 2021.

“Europenismul lui Ovidiu Pecican este axat pe «valorile liberalismului și democratiei». Face distincții precise între Europa rurala și urbană. Autorul știe că «Europa» este, în primul rând produsul unui imaginar citadin cult. O Românie rurală, de «eterni săteni ai istoriei» (Emil Cioran), numai «europeană» nu poate fi. O Românie eternă rezervație folclorică? Un imens «muzeu al satului»? De neconceput.”     (Adrian Marino, “Romania libera”)

Vă aștept, așadar, în această seară, începând cu ora 19.00 la un dialog cu un om de cultură polivalent, al cărui discurs prinde imediat publicul și ale cărui volumele trec dincolo de narațiunea confortabilă, provocând infinite întrebări și teme de reflecție.

Evelyne Croitoru

Emisiunea VĂZUL INIMII, Publive TV