Poeții sunt cei care cuprind infinitul în versuri. Poeții sunt evocatorii. Să-i citim, să-i cunoaștem, să-i înţelegem! Ideile semănate de ei sunt istorie, istorie a locului în care au trăit dar, în același timp, istorie literară. Octavian Goga este unul dintre poeții transilvăneni importanți care au marcat profund evoluția poeziei românesti.
OCTAVIAN GOGA (1881-1938) s-a născut la Rășinari. În 1900, este student la Facultatea de Litere și Filosofie, Budapesta, A fost poet și politician, ministru în diferite guverne. A fost prim ministru al României (decembrie 1937-februarie 1938). În 1920 este ales membru al Academiei Române, pe locul lăsat vacant de George Cosbuc. Octavian Goga a intrat în literatură cu strălucite recomandări din partea lui Ilarie Chendi, Sextil Pușcariu, Nicolae Iorga, Ion Gorun, Vasile Goldiș, Eugen Lovinescu.
În 1905 a apărut la Budapesta volumul Poezii, reeditat apoi de editura „Minerva”, la București în 1907 și la Sibiu în 1910. După acest debut editorial, devenit un adevărat eveniment literar, poetul a intrat tot mai mult în conștiința opiniei publice. Criticul literar Ion Dodu Bălan aprecia că volumul lui Goga „înseamnă începutul unei noi epoci pentru sufletul nostru românesc”, pentru că „nimeni n-a întrecut la noi vigoarea, puritatea și muzica limbii, bogăția colorilor, originalitatea ideilor, seninătatea concepțiilor, candoarea expresiilor și fondul sănătos național, ce se concentrează în aceste poezii”. Poeziile sale sunt socotite „creațiuni geniale” și cei mai valoroși critici înțeleg rosturile sociale, naționale și estetice ale acestei apariții în istoria liricii românești. Poeziile lui Octavian Goga au fost primite cu entuziasm de critică.
Titu Maiorescu scria : „patriotismul a devenit unul din izvoarele poeziei lui Goga și-l inspiră în modul cel mai firesc. Dovada stă în aducerea și descrierea unor figuri obișnuite din viața poporului, care însă câștigă deodată – pe lângă valoarea și menirea lor normală – o însemnătate, am putea zice o iluminare și strălucire extraordinară, ce nu se poate explica decât din aprinderea luptei pentru apărarea patrimoniului național.”
Aprecieri de prețuire au formulat și I. L. Caragiale, George Coșbuc, Alexandru Vlahuță, Eugen Lovinescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, George Panu. Considerat poet al neamului, Goga s-a bucurat, la numai 25 de ani, de un prestigiu literar remarcabil. Volume de poezie: Ne cheamă pământul, Poezii, Din umbra zidurilor, Cântece fără țară, Din larg.
Vă invit la o sesiune de lecturi poetice din opera marelui poet transilvănean Octavian Goga, miercuri, 21 septembrie, începând cu ora 19.00, în emisiunea VĂZUL INIMII, doar pe Publive TV. Invitata emisiunii este poeta Ligia Călin.
Evelyne Croitoru
You must log in to post a comment.