You are currently viewing Polonia cedează toate avioanele sale de luptă MIG-29 pentru Ucraina

Polonia cedează toate avioanele sale de luptă MIG-29 pentru Ucraina

Polonia a fost de acord să predea toate avioanele sale de luptă MIG-29 unei baze aeriene americane „imediat și gratuit”, ca parte a unui plan de furnizare de avioane ucrainenilor.

Ministrul de Externe al Poloniei a declarat: „Autoritățile Poloniei, după consultări între președinte și guvern, sunt gata să cedeze – imediat și gratuit – toate avioanele MIG-29 la Baza Aeriană Rammstein (Germania), punâdu-le la dispoziția guvernului Statelor Unite ale Americii, urmând ca acestea să poată fi trimise apoi, cel mai probabil, în Ucraina, ca formă de sprijin pentru armata ucraineană.

În același timp, Polonia solicită Statelor Unite să îi pună la dispoziție avioane utilizate având capacități operaționale corespunzătoare, Polonia fiind pregătită să stabilească imediat condițiile de cumpărare a acestora.

Polonia a cerut, de asemenea și altor aliați NATO care dețin avioane MIG-29 să acționeze în același fel.

Analistul de securitate și apărare Michael Clarke, fost director general al Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI), a declarat pentru Sky News: „Principalul scop în ceea ce privește NATO este să introducă în Ucraina niște avioane pe care aceasta să le poată folosi. MIG-29 nu este cea mai bună aeronavă în acest moment, dar este mai bine decât nimic. NATO a furnizat arme în mod deschis Ucrainei, iar acesta este doar un alt tip de armă”.

Și a adăugat: „Principalul lucru este ca piloții ucraineni să găsească o modalitate prin care să aducă în siguranță aeronavele în Ucraina”.

sursa: Sky News

foto: adevarul.ro

Lasă-ne un comentariu!