You are currently viewing Oferta finală pentru încetarea războiului din Ucraina. Ce decizie va lua Zelenski?

Oferta finală pentru încetarea războiului din Ucraina. Ce decizie va lua Zelenski?

Miercuri, la trei zile de la întâlnirea premierului israelian Naftali Bennett cu președintele rus Vladimir Putin au apărut primele detalii ale discuției pe care au purtat-o cei doi, la Moscova.

Putin a făcut o ofertă “finală” pentru oprirea crizei, pe care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski o poate accepta sau o poate refuza. Propunerea a fost considerată drept una “dificilă”, dar nu “imposibilă”, afirmă surse citate de Jerusalem Post.

„Zelenski poate întări independenţa Ucrainei, dar ar trebui să plătească un preţ mare. Va trebui să cedeze regiunea Donbas, să recunoască oficial dizidenții proruși din Ucraina, să ofere garanţii că Ucraina nu va adera la NATO, să îşi reducă capacitățile militare şi să declare neutralitatea ţării. Dacă respinge propunerea, rezultatul ar putea fi teribil: mii, poate zeci de mii de ucraineni vor muri şi există o probabilitate mare ca Ucraina să îşi piardă independenţa”, mai scriu jurnaliștii israelieni.

Putin a ordonat oprirea avansării trupelor sale şi încetarea focului până când Zelenski va oferi un răspuns. În cazul în care Zelenski va respinge propunerea, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, crede că “ceea ce este mai rău urmează să se întâmple”. În această situaţie, Vladimir Putin va ordona trupelor să avanseze rapid şi încheie planul invaziei.

„Nimeni nu va pune presiune pe ucraineni. Decizia îi aparține lui Zelenski. Un lucru este însă sigur: Putin este determinat, iar complicaţiile din ce în ce mai mari apărute după invazie nu îl vor opri. Dimpotrivă, nu poate da înapoi, deci, cu cât războiul devine mai dificil şi sunt mai multe victime, cu atât va fi presat să arate realizări reale”, mai transmite Jerusalem Post.

sursa: stirileprotv.ro

foto: hotnews.ro