You are currently viewing Deține Ucraina laboratoare de arme biologice?

Deține Ucraina laboratoare de arme biologice?

O analiză efectuată într-un articol al CNN  arată că o nouă teorie a conspirației a devenit populară în comunitățile online, fiind promovată și de Kremlin ca justificare pentru invazia în Ucraina.

Afirmația falsă: Statele Unite dezvoltă arme biologice în Ucraina, iar Vladimir Putin a intervenit pentru a salva situația și a distruge armele.

Într-adevăr, există biolaboratoare în Ucraina, dar ele nu funcționează pentru a  construi arme biologice, dimpotrivă, motivul creării lor a fost de a securiza vechile arme sovietice lăsate în urmă în fostele republici sovietice, se arată în articol. Departamentul de Stat a descris afirmațiile ca fiind un nonsens, iar guvernele SUA și Ucrainei au încercat în mod repetat ani de zile să învingă teoriile conspirației despre aceste laboratoare și au vorbit despre activitatea care se desfășoară acolo.

Afirmații false ale Rusiei despre astfel de laboratoare nu s-au limitat la Ucraina, existând afirmații similare despre un laborator din Tbilisi, Georgia.

Dr. Filippa Lentzos, co-director al Centrului pentru Studii de Știință și Securitate de la King’s College din Londra, a vizitat laboratorul împreună cu alți experți și a dezmințit afirmațiile venite din partea rusă. Ea a spus pentru CNN că rușii răspândesc aceleași minciuni despre laboratoarele din Ucraina, considerând că există o adevărată mașină de dezinformare.

Marți, Victoria Nuland, subsecretarul de stat pentru afaceri politice al SUA, a declarat la o audiere în Congres că Ucraina deține laboratoare de cercetare biologică și că este „destul de îngrijorată că trupele ruse ar putea încerca să obțină controlul asupra acelor laboratoare”.

La fel ca multe alte țări, Ucraina are laboratoare de sănătate publică care cercetează diminuarea amenințărilor bolilor periculoase care afectează atât animalele, cât și oamenii. Laboratoarele sale au primit sprijin din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a Organizației Mondiale a Sănătății.

„Așa că lucrăm cu ucrainenii la modul în care pot preveni ca oricare dintre aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forțelor ruse”, a adăugat ea.

foto: iq-laboratory.com