You are currently viewing Cecenii vechi și noi

Cecenii vechi și noi

Cecenii și-au câștigat reputația de războinici înverșunați în două războaie împotriva Rusiei, primul din 1994 până în 1996 și al doilea din 1999 până în 2009 fiind  cel mai violent conflict dintre Europa și fosta URSS de la cel de-Al Doilea Război Mondial, informează ziare.com

Războinicii ceceni luptă în Ucraina de ambele părți ale liniei frontului. Cei care au fugit în Ucraina după războaiele care le-au devastat țara susțin forțele armate ale Ucrainei, deși implicarea lor a trecut aproape neobservată.

Ramzan Kadîrov, președintele Republicii Cecenia din 2007, susține că el însuși se află în Ucraina, acesta fiind cunoscut ca un susținător loial al lui Putin, folosind teroarea ca armă guvernamentală.

Kadîrov conduce zeci de mii de oameni cunoscuți sub numele de “kadîroviți”.

Anunțul intrării în război a trupelor lui Kadîrov și propaganda care îl înconjoară fac parte din efortul Rusiei de a destabiliza inamicul.

Mulți analiști consideră că strategia militară a Rusiei nu a funcționat în primele două săptămâni de război.

Rezistența ucraineană, împreună cu dificultățile rusești de aprovizionare, precum și slaba coordonare a diferitelor corpuri de armată și problemele de motivare în rândul soldaților recrutați și profesioniști, au încetinit considerabil înaintarea trupelor ruse. În fața acestor dificultăți militare și logistice, Rusia făcut din războiul psihologic un element central al strategiei sale.

sursa: ziare.com

foto: ziare.com