You are currently viewing Refugiați și refugiați

Refugiați și refugiați

Imaginea refugiaților fugind din calea războiului și îndreptându-se cu sutele de mii către alte țări din Europa au impresionat întreaga lume. Aceștia, cu copiii de o mâna și cu bunurile în cealaltă, au fost primiți cu brațele deschise de către liderii unor țări precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, Moldova și România.

Dar, deși ospitalitatea a fost aplaudată, ea a evidențiat și diferențe mari comparativ cu modul de abordare al migranților și refugiaților din Orientul Mijlociu și Africa, în special sirienilor care au venit în 2015, se arată în articolul apnews.com.

„Aceștia nu sunt refugiații cu care suntem obișnuiți… acești oameni sunt europeni”, a spus premierul bulgar Kiril Petkov jurnaliştilor la începutul acestei săptămâni, despre ucraineni. „Acești oameni sunt inteligenți, sunt oameni educați… Acesta nu este valul de refugiați cu care ne-am obișnuit, oameni de care nu eram siguri de identitatea lor, oameni cu trecut neclar, care ar fi putut fi chiar terorişti…”

Jurnalistul sirian Okba Mohammad consideră că această declarație „combină rasismul și islamofobia”.

Mohammad a fugit din orașul său natal, Daraa, în 2018. Acum locuiește în Spania și, împreună cu alți refugiați sirieni, a fondat prima revistă bilingvă în arabă și spaniolă. El a descris un sentiment de déjà vu în timp ce urmărea evenimentele din Ucraina. De asemenea, se adăpostise în subteran pentru a se proteja de bombele rusești și s-a luptat să se îmbarce într-un autobuz supraaglomerat pentru a fugi din oraș, fiind separat de familia sa la graniță.

„Un refugiat este un refugiat, fie european, african sau asiatic”, a spus Mohammad.

sursa: https://apnews.com/article/russia-ukraine-war-refugees-diversity-230b0cc790820b9bf8883f918fc8e313?fbclid=IwAR21i9cgm_ujpBCZsmtw9MvBn6ULNkpaVsh5YWFw7pCj7GRj_SOv7xM443I

foto: hotnews.ro