You are currently viewing Măsurile adoptate de guvern pentru refugiaţii din Ucraina

Măsurile adoptate de guvern pentru refugiaţii din Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a prezentat, luni, o nouă serie de măsuri pentru refugiaţii din Ucraina, în prezent, în România aflandu-se peste 80.000 de cetăţeni din Ucraina, dintre care  30.000 sunt minori.

În acest context s-au stabilit o serie de măsuri care vor asigura refugiatilor dreptul la asistenţă medicală, la muncă şi la educaţie.
El a precizat că, în privinţa fluxului de refugiaţi de la punctele de frontiere, Ministerul de Interne va putea, ca urmare a măsurilor adoptate în şedinţă, să recheme în activitate şi la nevoie să încadreze fără concurs, pe o perioadă de un an, cadre militare sau poliţişti care au trecut în rezervă ori le-au încetat raporturile de serviciu.

În privinţa dreptului la educaţie, Cărbunaru a spus: ”Prin urmare, toţi copiii ucraineni aflaţi pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecţie, potrivit legii azilului, vor beneficia de dreptul la educaţie în unităţile de învăţământ din România, în aceleaşi condiţii cu elevii români.
”Aceşti copii vor avea şi dreptul la cazare gratuită, în internatele şcolare, drept de alocaţie de hrană, drept de a primi rechizite, încălţăminte, îmbrăcăminte şi manuale. De asemenea, aceşti copii vor beneficia de examinarea stării de sănătate, în unităţile şcolare, şi în situaţia în care nu sunt vaccinaţi vor putea beneficia de schema de vaccinare din programul naţional al Ministerului Sănătăţii”, a mai arătat Cărbunaru.

Pentru refugiaţii cazaţi în spaţiile unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi private şi instituţiilor de învăţământ universitar de stat şi private, va fi acordată o subvenţie pentru cazare 50 lei/refugiat/zi şi masă în cuantum de 20 lei/refugiat/zi, pe o perioadă de până la 90 de zile.

În privinţa asistenţei medicale, cetăţenii străini şi apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, chiar dacă  nu solicită o formă de protecţie în România potrivit Legii azilului, vor primi gratuit asistenţă medicală şi tratament corespunzător pentru situaţii de urgenţă, prin sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă.

sursa: adev.ro/r8duwc

sursa foto: edupedu.ro