Războiul din Ucraina este intens analizat sub toate aspectele – militar, umanitar, sănătate, economic, fiecare țară încercând sa se poziționeze cât mai corect astfel încât pierderile sale sa fie cât mai mici, mai ales ca situația mondiala este dificila urmare a trecerii printr-o pandemie care a lăsat în urma un dezastru.
UE și USA au sancționat dur Federația Rusă în speranța că puterea economica a acesteia va scădea dramatic și nu va putea să-și susțină incursiunea militara în țara vecină, dar, până atunci, bombardamentele continuă să pună la pământ clădiri, să ucidă oameni nevinovați și să provoace un puternic curent migrațional dinspre Ucraina.
Însă, teritoriul ucrainean este străbătut de o magistrală de gaze ce alimentează în continuare Occidentul, iar bombele par să știe unde să cadă pentru a nu o atinge. Înțelegând dimensiunea nevoilor țărilor vestice, Putin anunță că nu mai vinde petrol și gaze “țărilor neprietenoase” decât în ruble și în baza unui cont deschis la o banca din Rusia, Germania răspunzând cu denunțarea contractelor și naționalizarea unităților Gazprom și Rosneft de pe teritoriul său. USA, prin vocea președintelui Joe Biden, oferă o soluție, posibil provizorie, pentru ca Europa să scape de dependența de gazul rusesc – punerea la dispoziția partenerilor europeni a rezervelor strategice!
România este afectată economic și energetic de acest război, iar așteptările populației sunt îndreptate către factorii de decizie care trebuie să ofere un răspuns rapid și coerent: folosim resursele energetice proprii și începem exploatarea resurselor aflate în perimetrul Marii Negre?
Publive va difuza luni, 04.04.2022, ora 20.00, în cadrul emisiunii Intelligence4ALL, un interviu realizat de prof.univ.dr. Cristian Barna cu Cosmin Gabriel Păcuraru, consultant pe probleme de energie, doctor în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca (teza sa fiind despre securitatea energetică a României – 2013). De asemenea, Cosmin Păcuraru este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și “Energia, o problemă de securitate națională” (2022) precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice, publicate atât în țară, cât și la nivel internațional.
foto: captură youtube
You must log in to post a comment.