You are currently viewing Sateliții Starlink, vizibili pe cerul României
sateliti

Sateliții Starlink, vizibili pe cerul României

Sateliții Starlink au fost din nou vizibili pe cerul țării nostre, sâmbătă, 23.07.2022. Imaginația celor care au privit cerul sâmbătă noaptea a fost foarte ofertantă: de la OZN-uri, lampioane, avioane sau extratereștri până la trenulețul lui Moș Crăciun.

La o simplă căutare pe internet au aflat că este vorba de de sateliții Starlink ce fac parte din proiectul SpaceX al lui Elon Musk, iar rolul lor este de a oferi acces la internet prin satelit.

Constelația de sateliți este formată din mii de sateliți de dimensiuni reduse plasați pe orbita joasă a Pământului, care funcționează în combinație cu stațiile de emisie-recepție terestre.

Starlink va oferi internet rapid și fiabil populațiilor cu conectivitate mică sau deloc la internet, însă  a supărat deja multă lume, creând mult „space junk” şi obturând vizibilitatea astronomilor.

Peste 2.200 de sateliți Starlink se află în prezent pe orbită și funcționează, potrivit unei analize a lui Jonathan McDowell, un astrofizician care urmărește activitatea zborurilor spațiale. Aceasta reprezintă aproximativ jumătate din rețeaua de prima generație planificată de SpaceX, formată din 4.408 de sateliți Starlink.

Serviciile comerciale Starlink sunt disponibile în România începând din 7 aprilie 2022.

#starlink #spaceX #sateliti #elonmusk

foto credit: Design New Generation