You are currently viewing Semnalele de alarmare a populației și semnificația lor

Semnalele de alarmare a populației și semnificația lor

Războiul din Ucraina ne-a adus, fără să vrem, în fața unei situații noi, cea a războiului, luându-ne prin surprindere într-un moment în care nu ne gândeam că s-ar mai putea întâmpla așa ceva, cel puțin în Europa.

Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în total, în București sunt 454 de sirene, însă doar 330 sunt funcționale.

Din cele 454 de sirene, 187 sunt integrate într-un sistem de alarmare, adică sunt legate între ele și pot fi acționate din buton, de la sediul ISU sau al primăriilor, iar restul trebuie acționate manual, de la fața locului.

  • ISU are acces la toate, primăriile doar la cele pe care le au în gestiune.
  • Din cele 187 de sirene integrate în sistemul de alarmare, 71 sunt electrice și 116 electronice. Cele electrice sunt cele mai vechi, verzi, iar cele electronice sunt mai noi și permit și transmiterea de mesaje vocale preînregistrate.
  • Restul de la 187 la 454, adică 267, sunt sirene locale, care pornesc doar dacă le acționează cineva la fața locului”, a explicat pentru HotNews.ro Daniel Vasile, purtăror de cuvânt al ISU București-Ilfov.

Sirenele au fost verificată ultima dată înainte de începerea pandemiei, fiind pornite în fiecare săptămână, miercuri și se verifica dacă funcționează.

Sirenele sunt folosite pentru:

  • informarea populatiei privind un atac aerian;
  • informarea populației privind dezastre naturale sau tehnologice (cutremure, viituri, ruperea un baraj).

Ce înseamnă fiecare semnal transmis de sirene:

  • PREALARMA AERIANĂ: transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Sunetul se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.
  • ALARMA AERIANĂ: prevenirea populației despre apariția pericolului imediat de lovire a localității respective. Sunetul se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.
  • ALARMA LA DEZASTRE: prevenirea populației asupra pericolului produs de dezastre naturale. Sunetul se compune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.
  • ÎNCETAREA ALARMEI: înștiințarea populației că pericolul a trecut. Sunetul se compun dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.

sursa: hotnews.ro

foto: isubif.ro