You are currently viewing Bomboanele Skittles, „nepotrivite pentru consumul uman”
skittles

Bomboanele Skittles, „nepotrivite pentru consumul uman”

Într-un proces intentat săptămâna trecută, un consumator a susținut că bomboanele Skittles erau „nepotrivite pentru consumul uman”, deoarece bomboanele curcubeu conțineau o „toxină cunoscută” – un aditiv artificial de culoare numit dioxid de titan.

Mars, producătorul Skittles, a declarat pentru mai multe instituții de presă că compania nu poate comenta despre litigiile în curs, dar „utilizarea sa de dioxid de titan este în conformitate cu reglementările FDA”.

Dioxidul de titan este utilizat într-o gamă largă de produse alimentare și bunuri de larg consum – de la bomboane la cremă de protecție solară și vopsea de casă. U.S. Food and Drug Administration susține că utilizarea reglementată a dioxidului de titan, în special ca aditiv de culoare în alimente, este sigură sub anumite restricții.

Cu toate acestea, unii experți și autorități de reglementare a produselor alimentare din alte țări nu sunt de acord – indicând consecințe potențiale grave asupra sănătății și preocupări tot mai mari cu privire la aditiv. Începând cu 7 august, de exemplu, utilizarea dioxidului de titan în alimente va fi interzisă în Uniunea Europeană.

Dioxidul de titan sau TiO2, denumit uneori E171, este o substanță solidă, anorganică, utilizată într-o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv cosmetice, vopsea, plastic și alimente, potrivit Consiliului American de Chimie.

În alimente, dioxidul de titan este adesea folosit ca aditiv de culoare artificială. Tasha Stoiber, om de știință senior la Grupul de lucru nonprofit pentru mediu pentru sănătatea consumatorilor, spune că dioxidul de titan poate fi considerat, în general, un „grund de vopsea” – de multe ori se găsește pe o bomboană cu coajă tare, cum ar fi Skittles, înainte ca culoarea să fie adăugată pentru a-i da un „ strălucire uniformă.”

În timp ce FDA susține că utilizarea reglementată a dioxidului de titan este sigură, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și alți experți avertizează asupra riscurilor potențiale și grave pentru sănătate.

În special, o evaluare a siguranței Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară publicată în mai 2021 a evidențiat preocupări legate de genotoxicitate, așa cum sugerează cercetările anterioare. Genotoxicitatea este capacitatea substanțelor chimice de a deteriora informațiile genetice, cum ar fi ADN-ul, ceea ce poate duce la cancer.

„După ingerare orală, absorbția particulelor de dioxid de titan este scăzută, totuși ele se pot acumula în organism”, a declarat Maged Younes, președintele Grupului de experți privind aditivii și aromele alimentare al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, într-o declarație din mai 2021.

 

sursa info: https://eu.usatoday.com/story/money/food/2022/07/23/titanium-dioxide-food-skittles-lawsuit-health/10106708002/

#skittles #dioxiddetitan

Lasă-ne un comentariu!