You are currently viewing Structura anului școlar se modifică integral. Tezele vor fi eliminate.

Structura anului școlar se modifică integral. Tezele vor fi eliminate.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat noua structură a anului școlar, care va avea module de învățare de 6-7-8 săptămâni, alternate cu vacanțe scurte, potrivit declarațiilor de presă susținute la finalul ședinței de Guvern, informează edupedu.ro.

„Având în vedere și această structura a anului școlar care se bazează pe cele cinci module de învățare alternate cu module de repaus, intenționam să revizuim regulamentul de organizare și funcționare din învățământul preuniversitar în sensul renunțării la obligativitatea acestor teze semestriale”, a precizat Cîmpeanu.

El a adăugat că tezele vor fi înlocuite de o evaluare sumativă, la începutul și finalul fiecărui an școlar, începând chiar din 2022-2023, propunere înaintată de Consiliul Național al Elevilor și agreată de minister. Mai mult, corectarea acestor teste standardizate se va face de alți profesori decât cei de la clasă, „lucrarea să fie distribuită electronic către doi evaluatori care nu se cunosc între ei”, a precizat Cîmpeanu.

Mai exact propunerea agreată a fost următoarea:

  • modulul unu: școala începe pe 5 septembrie, iar în data de 24 octombrie elevii ar urma să intre în vacanță, până pe 30 octombrie. Această vacantă va fi acordată tuturor elevilor și preșcolarilor în egală măsură.
  • modulul doi de învățare se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă. Apoi va fi cea de-a doua vacanță: 23 decembrie – 8 ianuarie.
  • urmează modulul trei care ar începe în data de 9 ianuarie. În premieră, acest modul se va derula până în luna februarie când vom avea cea de-a treia vacanță, care va putea fi acordată în a doua săptămână a lunii februarie, în a treia săptămână a lunii februarie sau în a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar județean prin consultare cu cei implicați. Este vorba despre o vacanță de o săptămână, mobilă, în luna februarie.
  • după vacanța din luna februarie ar urma să înceapă cel de-al patrulea modul, care se va derula până în apropierea sărbătorilor pascale, mai exact vacanța ar urma să fie organizată în perioada 8 – 23 aprilie.
  • urmează modulul cinci și ultimul, care se derulează până în data de 16 iunie. Cea de-a cincea vacanță este și cea mai mare, vacanța de vară care urmează să înceapă pe 17 iunie și să dureze până în data din septembrie când va începe anul școlar următor.

O altă noutate alături de săptămâna Școala altfel, va fi și Săptămâna verde. Școlile vor avea libertatea să-și aleagă perioada în funcție de condițiile meteo și de alte specificități locale, prin aceasta dorindu-se o mobilizare a elevilor în jurul activităților de mediu.

articol integral aici: edupedu.ro

foto: edupedu.ro

 

Lasă-ne un comentariu!