You are currently viewing Summitul NATO de la Madrid împinge China către o alianța militară cu Rusia?
larics

Summitul NATO de la Madrid împinge China către o alianța militară cu Rusia?

Strategia militară a NATO pentru următorii 10 ani este asumată de toți membrii acestei alianțe, prezenți la Summitul de la Madrid.
Acest document este foarte important deoarece el prefigurează acțiunile NATO, rolul și importanța fiecărui membru,
toate în raport cu amenințările și vulnerabilitățile alianței. Practic, războiul din Ucraina reprezintă un studiu de caz pentru forță pe care NATO o reprezintă în raport cu amenințările la adresa securității membrilor săi, dar mai ales pentru cum reușește să gestioneze vulnerabilitățile interne, atât sub aspect socio-economic, cât și prin raportarea la dimensiunea geostrategică specifică fiecărui membru, inclusiv cea culturală.

NATO a trecut printr-un examen de foc la Summitul de la Madrid, capacitatea sa de a-și menține uniți toți membrii fiind pusă la încercare de opoziția Turciei față de inițierea tratativelor de aderare a Suediei și Finlandei. Astfel, cele două țări aspirante au fost nevoite să răspundă acuzelor Turciei privind susținerea unor grupări teroriste, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

Referitor la acceptarea începerii tratativelor de aderare a Suediei și Finlandei la NATO, Vladimir Putin declara că nu vede vreo problema în acest demers, dar că Rusia va răspunde simetric la amenințările venite din teritoriile vecine. Cât privește China, Jens Stoltenberg declara că aceasta nu este adversarul NATO, dar că reprezintă o suma de amenințări serioase,
cum ar fi consolidarea forțelor, își agresează vecinii, în special Taiwanul. China răspunde NATO printr-o declarație dată de un purtător de cuvânt al MAE chinez, acesta afirmând că documentul strategic ignoră realitatea și prezintă faptele pe dos.

Pentru a înțelege importanța Summitului NATO de la Madrid, vă invităm să urmăriți dezbaterea online organizată de LARICS, GMF și ISPRI, denumită sugestiv “𝐍𝐀𝐓𝐎 𝐥𝐚 𝐌𝐚𝐝𝐫𝐢𝐝 – 𝐜𝐮 𝐨𝐜𝐡𝐢𝐢 𝐥𝐚 𝐑𝐮𝐬𝐢𝐚, 𝐝𝐚𝐫 𝐜𝐮 𝐠𝐚̂𝐧𝐝𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐂𝐡𝐢𝐧𝐚” –
link: https://www.facebook.com/laricsromania.

Lasă-ne un comentariu!