You are currently viewing Dezavantajele sentimentelor și emoțiilor reprimate

Dezavantajele sentimentelor și emoțiilor reprimate

De foarte mult timp, oamenii au început să evite să simtă. De-a lungul vieții, desigur că apar și emoții mai puțin plăcute, iar noi ca să le evităm, pur și simplu le reprimăm, suprimăm sau chiar reușim cumva să găsim variante de  evada din ele.

Auzi tot mai des să gândești pozitiv însă, nu prea găsești informații despre cum ai putea să te uiți de fapt la acele emoții și sentimente neplăcute. E dureros uneori să faci asta însă, e mult mai dureros dacă le ascunzi sub preș pentru că ele vor da pe afară la un moment dat.

Din punctul meu de vedere, a gândi tot timpul pozitiv și a reprima, suprima sau evada din ceea ce se întâmplă cu noi, nu ne face niciun bine. Din experiență spun că, atunci când dădea mizeria de sub preș afară, nu mai știam pe ce cale să o apuc.

Obișnuiam să dau vina pe alții pentru lucrurile care nu-mi conveneau, și aproape niciodată nu-mi asumam că eu le creasem cumva. Asta înseamnă să reprimi sentimentele și emoțiile, să dai vina pe ceilalți. De ce facem asta? Pentru că intervine vinovăția și frica iar, nouă nu ne place să simțim aceste lucruri sub nicio formă. Atunci când privim situația, indiferent cât de înspăimântătoare ar fi, putem conștientiza cum și de ce am creat-o. Astfel ne eliberăm de acele emoții neplăcute.

Din păcate, foarte multe relații se destramă din cauză că persoanele implicate nu își eliberează  emoțiile atunci când apar și în loc să și le assume, intră în conflict cu partenerul, îi pasează vinovăția și emoțiile negative, celălalt le pasează înapoi și tot așa… se crează o și mai mare frustrare și disconfort.

Varianta de a evada este atunci când te afunzi în muncă, alcool, droguri sau alte lucruri, creându-se astfel dependențe diverse. Apoi realizezi că “trece timpul repede” și îți pui întrebări legate de viața ta. Unii  se trezesc chiar singuri la o anumită vârstă, accentuându-se sentimentul de singurătate, anxietate și tristețe.

Dacă și tu te-ai obișnuit să-ți suprimi, reprimi sau să evadezi din sentimente și emoții, îți recomand să mergi la un specialist, din experiență spun că e mult mai ușor să fii ghidat decât dacă ai parcurge acest drum singur.

Dacă ți-a plăcut articolul, răsfoiește-le și pe celelalte scrise de mine. Vei găsi la fiecare și câte un link care te va duce către emisiunea mea “ Timp pentru suflet”. Cu siguranță vei găsi și acolo informații valoroase.
Mai jos, ai link-ul către o emisiune dragă mie în care sunt alături de mine patru alți terapeuți de succes.
https://youtu.be/-p–L_YPqOo

La recitire, Marina Iordache,

Terapeut holistic și antrenor în conștiință!

image: Pexels